След трагедията с мигранти в Италия: Броят на жертвите расте, месното гробище не ги побира

130

Лодката, превозваща нелегално мигранти, е потънала край бреговете на Южна Италия, недалеч от град Кротоне. Вчера в предиобедните часове бе съобщено, че жертвите до този момент са 61. От тях 12 са били деца, едното от които – бебе.

Броят на жертвите може да нарасне още повече. Според бреговата охрана 80 души са се спасили, предаде германското радио WDR. В информацията се уточнява, че някои от спасените са успели сами да се доберат до брега след корабокрушението. Вероятно броят на жертвите обаче ще нараства, тъй като на борда е имало не по-малко от 250 души, по думите на оцелели.

Междувременно италианската телевизия RAI съобщи, позовавайки се отново на оцелели от катастрофата, че групата е потеглила от Турция преди 5 дни – вероятно от Измир, по информация на телевизия ARD. Морето е било много бурно, когато лодката се е разбила в скалите в провинция Кротоне, Калабрия, само на няколко метра от брега. Има един арестуван – предполага се, че той е сред каналджиите, съобщи агенция Асошиейтед прес. Той също е сред оцелелите, предаде на свой ред WDR.

ARD цитира шефа на противопожарната и спасителната служба Джузепе Ла Роза, който е бил сред първите, пристигнал на мястото на корабокрушението: „Това е гледка, която никога не бих искал да виждам: плажът беше осеян с мъртви тела, лодката беше напълно разрушена. Но най-потресен бях от това, че сред жертвите имаше много деца“. Той е потвърдил, че рибарската лодка се е разбила в скалите, а хората са паднали във водата. Много от тях не са имали никакъв шанс и са се удавили в бурното море и високите вълни, пише fakti.bg

Участниците в спасителната акция са шокирани. Антонио Черазо, кмет на близката община Кутро, е каза пред кореспондента на АRD, че за погребенията ще поиска помощ от съседните населени места. Той се опасява, че заради големия брой жертви на гробището в Кутро няма достатъчно място. Според актуализираната информация на властите жертвите са от Пакистан, Турция, Афганистан и Сомалия. По-рано италиански медии твърдяха, че мигрантите са от Иран, Ирак и Сирия. Коригиран беше е броят на хората, пътували с лодката – от 250 на между 150 и 180 души. Все още около 40 от тях се издирват. Тази сутрин издирването им е било подновено. Министър-председателката Джорджа Мелони обвини организаторите на канала в липса на хуманност. Според нея трафикантите на хора трябва да бъдат спрени с общите усилия на страните от Средиземноморието. По данни на международната организация по миграция към ООН, само през миналата година в Средиземно море са се удавили над 2400 мигранти или са обявени за безследно изчезнали.

По публикацията работи: Велислава Велева