В храм в Индия механичен слон ще замества истински за ритуали (СНИМКИ+ВИДЕО)

62

Механичен слон за провеждане на ритуали се появи в храм в южния индийски щат Керала, съобщава Би Би Си. Инициативата на властите в „Irinjadappilly Sree Krishna“ е част от обещанието им да спрат да използват животни за всякакви празненства. Те се надяват, че това ще помогне за провеждането на празненства „без жестокост“.

Моделът е дарен от организацията „Хора за етично отношение към животните“ (PETA) Индия и актрисата Парвати Тирувоту. Оковани във вериги, оседлани и украсени, слоновете играят важна роля в храмовите празници в Керала. Щатът е дом на около една пета от около 2500-те слона в плен в страната.

От години активисти за защита на животните изразяват загриженост за отношението към тях. Миналата седмица Центърът за изследване на правата на животните изпрати писмо до главния министър на щата относно повишената смъртност на бозайниците. В него се посочва, че между 2018 г. и 2023 г. в Керала са умрели 138 слона, отглеждани в плен. PETA заяви, че подлагането на слонове на изключително силни шумове по време на фестивали е „жестоко“ и призова всички храмове в щата да преминат към реалистични механични слонове.

„Крайно време е да направим по-силни и по-въздействащи стъпки към прекратяване на подобни злоупотреби и да позволим на животните да водят уважителен и достоен живот“, добави организацията. Според вестник „Indian Express“ моделът на слона е висок 11 фута 3,3 м, тежи 800 кг и е направен от желязна рамка.

По публикацията работи: Велислава Велева