Мая Манолова: Хората все повече се убеждават, че Нинова е изчерпан проект

5365

От медия „Нова вест“ разговаряхме с Мая Манолова – понастоящем един от лидерите на новорегистрираната коалиция „Левицата“. Попитахме я за приоритетите, които си поставят в новата лява формация, както и какви са нагласите за предстоящите избори. Какво сподели с нас Мая Манолова за разпада на БСП и какви са причините за това според нея, ще разберете, ако прочетете цялото ни интервю.

Мая Манолова е политик, който няма нужда от представяне. Широко известна е със своята богата политическа дейност и кариера. Била е народен представител и заместник председател на 42-рото Народно събрание. За една година взима участие като депутат от групата на „БСП лява България“ в следващия парламент, докато бива избрана за омбудсман на Република България. Депутат и председател на парламентарната група на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ в 45-то Народно събрание. Депутат и председател на коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ в 46-я парламент.

– Здравейте, госпожо Манолова. Преди броени дни регистрирахте в ЦИК новата коалиция „Левицата“. Кои политически формации влизат в нейния състав?

„Левицата“, както става ясно и от името й, е лява формация. В нея влизат, освен четирите партии*, които направиха официалната регистрация, но и множество леви организации, граждански и инициативни комитети, социалисти, интелектуалци, хора с каузи. В момента върви процес на подписване на споразумения с още леви формации, освен четирите партии, участващи в регистрацията.

– Какви приоритети си поставяте в коалиция „Левицата“?

Пред скоби сме извадили двете най-болезнени теми за българските граждани. Това са доходите и главоломния скок на цените на хранителните продукти.

От всяка една от четирите партии, която е включена в нашата нова лява платформа, имаме ясна последователна политика за повишаване на доходите. Ние сме категорични, че минималната работна заплата не трябва да се повишава от 1 януари 2024 година, а сега, незабавно. Тя трябва да гони не средната работна заплата, а издръжката на живот, която е 1350 лв.

Ние сме категорични и за необлагаем минимум, така че хората с най-ниски доходи да бъдат реално подпомогнати. Тези 10%, които държавата им взима сега, да останат при тях, това е нашата идея. Целта е да могат поне да се справят с предизвикателството да си хранят по нормален начин семействата.

Ние също така сме категорични, че не трябва да има човек, който да живее под линията на бедност. В момента това са половин милион пенсионери и няколко десетки хиляди хора с увреждания. Те получават доходи под 504 лева на месец., колкото е прага на бедност в България сега.

Освен доходите на най-бедните в България, и заплатите в публичния сектор трябва да бъдат повишени. Те трябва поне да изравняват инфлацията, която беше в рамките на 17 % за миналата година. А заплатите в редица сектори не мръднаха и със стотинка. Това доведе до напрежение в редица сфери – и в пощите, и в градския транспорт, както и при учителите. На тях им е беше обещано по-сериозно възнаграждение, но въпреки това техните заплати също изостават. Отделно, битката на медицинските сестри, на хората в здравния сектор за достойни възнаграждения. Това ще получи нашата подкрепа.

Ние сме и за сериозна трудова реформа, с която да се защитят интересите и правата на работещите хора. В това число заплащането за извънреден труд, за нощен труд, за хората, които биват експлоатирани и не си получават редовно заплатите, плащането в плик под масата, хоум офис работата. Всичко това трябва да бъде регламентирано и скрепено със сериозни санкции срещу некоректни работодатели.

Съставили сме план за овладяване на цените поне на основните хранителни продукти. Ние ще настояваме за таван на надценката на десет храни в малката потребителска кошница. Надценката трябва да бъде в размер на 5% и тя трябва да важи за всички – от малкото квартално магазинче до големите хранителни вериги. Ако един търговец иска да продава млечни продукти, то трябва да има едно мляко, което да се предлага само с 5% надценка, не с 10% печалба, както предлага Нинова. Трябва да има един вид пилешко месо с 5% надценка, един вид хляб, един вид брашно, един вид олио, които да се продават с такава минимална надценка, за да могат хората да оцелеят в настоящата криза.

Ние също така настояваме и търговските вериги да се включат в поемане на част от тежестите на кризата. Всъщност ако погледнем техните счетоводни отчети, трупат се десетки милиони печалба. Това, което ние предлагаме е, над определен размер търговска площ да има допълнителен местен данък, който да бъде целево ориентиран към подкрепа на кооперативни и фермерски пазари, местни производители и към социалните кухни.

Предвиждаме и създаването на един разследващ орган срещу корупцията. Силен орган, с много правомощия, който да е на терен, който да проверява за злоупотреби и който да налага санкции.

В следващото Народно събрание, освен от Комисия по ревизията, ще има нужда и от парламентарна комисия за злоупотребите на монополите. Монополи и картели, освен в сектора на битовите услуги, има и във всяка една друга обществена сфера. Това, което не са свършили контролните органи, чрез такава парламентарна комисия може да бъде направено. Ще се стигне до истината и за ЕРП-тата, и за ВИК-тата, и за търговците на горива, и за най-едрите производители на храни. Всичко това трябва да бъде разследвано от Народното събрание.

– С какви нагласи отивате на предстоящите предсрочни парламентарни избори?

Българските граждани, не само левите хора, особено в условията на настоящите кризи, имат нужда от силна лява парламентарна група, от силно ляво представителство в Народното събрание, което реално да защитава техните интереси, което да не бъде ангажирано с политическата кариера на партийните лидери. Нужна е истинска левица, която да се върне към дневния ред на обикновените хора.

Именно заради откъсването си от работещите хора, от уязвимите, от пенсионерите, от хората с увреждания, БСП загуби 700 000 души електорат и се превърна в пета сила, каквато вероятно ще бъде и в следващия парламент.

– Това щеше да бъде и следващия ни въпрос. Как ще коментирате разпада на БСП?

Хората все повече се убеждават, че Нинова е изчерпан проект, че този автократски начин на управление на лявата партия, този клиентиализъм, който тя наложи с трудоустрояване на „послушковците“ от нейния кръг, назначаването им на добри държавни позиции и пълно нехайство за левите хора и прекрачване на всички червени линии, говори, че това е бързата писта към поредната изборна катастрофа.

Братоубийствената война с президента също води до самоунищожение на БСП. Реално процесите на разпад вече няма как да бъдат овладени. Доказателство за това е случилото се на Конгреса – напускането на цели организации в редица градове след неговото приключване. Отключен е ефектът на доминото – каскадно напускане на редовете на БСП от истинските социалисти, които вярват в левите идеи и които не виждат в това ръководство автентичната Левица.

– Благодарим Ви много за това интервю.

* /бел.ред./ четирите партии са: АБВ на Румен Петков, Движение 21 на Татяна Дончева, Изправи се на Мая Манолова и социалистите около Костадин Паскалев, който напусна Националния съвет на БСП след последния пленум преди дни.