Тази билка влияе чудотворно върху нормалната функция на бъбреците ни

152

Бъбреците са много важни органи, тъй като те отговарят за водно-солевия баланс на организма и елиминирането на отпадни продукти, след преработване на токсините в черния дроб. Ето защо е необходимо да следим за нормалната им функция и да я подсилваме.

В следващите редове ще научите защо и как помага тя за намаляване риска от заболявания, свързани с тези органи.

Как работят бъбреците?

Бъбреците са разположени от двете страни на гръбначния стълб, точно под ребрата, и имат форма на бобови зърна. Те филтрират отпадъците от кръвта и спомагат за балансирането на нивата на вода, сол и минерали. За да се постигне всичко това, кръвта от тялото навлиза в бъбрека. Там отпадъците се отстраняват. При необходимост се добавят сол, вода и минерали. Филтрираната кръв се връща в тялото, отпадъците се изпращат в пикочния мехур и се изхвърлят от тялото чрез урината.

Брезата е дърво, което принадлежи към семейство широколистни. Тя се среща предимно в умерените ширини, включително е широко разпространена и у нас. Дървото е познато от древни времена с лечебните си свойства при много заболявания и затова е известно още като „дървото на живота“. Кората, клоните, листата, пъпките и сокът са годни за консумация от човека. Листата на брезата са с високо съдържание на калцийфосфоркалий и бета-каротин. Пъпките са богат източник на витамин Станини и флавоноиди.

Брезовото дърво също съдържа бетулинова киселина, която му придава противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при лечение на артрит, висок холестерол, сърдечни и бъбречни заболявания. Чаят от брезови листа се пие от векове като пролетен тоник, за да осигури така необходимите хранителни вещества след дълга зима.

Как се приготвя чай от брезови листа?

Необходими са ви 1 с. л. пресни или 2 с. л. сушени листа от бреза, ¾ чаша (около 180 мл) гореща вода и подсладител на вкус. Залейте листата с горещата вода и ги оставете да се накисват за около 10 минути, преди да ги прецедите. Това е всичко. Можете да сложите повече вода, ако не ви харесва прекалено наситеният вкус. Този чай има добър превантивен ефект за бъбречни заболявания.

Ако пък вече сте страдали от такива, можете да си приготвите отвара от златен корен и брезови листа (в съотношение 50/50 – 1 с. л. златен корен и 1 с. л. брезови листа). Пийте по 3-4 с.л. дневно от готовия продукт. Съхранявайте на тъмно в затворен съд.

Вода от бреза:

Ще започнем с нещо много важно – брезовата вода е по-концентрирано и силно средство, следователно има повече противопоказания от чая.

За да подобри здравословното си състояние, а не да го влоши, човек трябва добре да се информира за възможното действие на брезовата вода чрез консултация със специалист.

Благодарение на това водата от бреза може да бъде ефективна при:

  • лечение на хронични форми на възпалителни бъбречни заболявания
  • разтваряне на малки камъни от фосфатен и карбонатен произход
  • премахване на песъчинки от бъбреците
  • предотвратяване на развитието на камъни в бъбреците.

Все пак брезата е ефективно природно, но не и вълшебно, средство за здрави бъбреци. Активният здравословен начин на живот, балансираното хранене, спортът също помагат за нормалното функциониране на бъбреците.

По публикацията работи: Велислава Велева