Как едно изригване на вулкан може да предизвика глобален хаос?

92

Защо природно бедствие близо до протока Малака може да засегне целия свят?

Дълъг е само няколкостотин мили, но когато природно бедствие връхлети близо до протока Малака, последствията ще бъдат глобални, пише Том Оу.

Всяка година приблизително 90 000 кораба преминават през тесния морски път на Малакския пролив, който свързва Индийския океан с Тихия. Техният товар – зърно, суров петрол и всяка друга стока под слънцето – съставлява около 40% от световната търговия. Над тези кораби е един от най-натоварените въздушни маршрути в света, а под тях, минаващ по морското дъно, има гъста поредица от подводни интернет кабели, които поддържат света онлайн.

Заедно тези фактори правят Малакския пролив една от най-важните артерии на световната икономика. Тя е класифицирана като търговска задънена точка в докладите на Световната търговска организация, Администрацията за енергийна информация на САЩ и Chatham House, базираният в Лондон мозъчен тръст за външни работи.

Това обаче означава всъщност: Хубав пролив имате. Жалко, ако нещо… му се случи.

Изследователите предупреждават, че е само въпрос на време природно бедствие като земетресение или вулкан да удари региона – и когато това се случи, можем да очакваме глобални последици.
Прекъсването на ключови търговски пътища е често срещан проблем, но поради престъпление или човешка грешка. Пиратството отдавна измъчва района, но проливът, съвместно охраняван от Индонезия, Малайзия, Сингапур и Тайланд, като цяло е под контрол. Все пак не е необичайно корабите да се сблъскват тук: 10 американски моряци загинаха в резултат на удара на USS John McCain в танкер под либерийски флаг през 2017 г. Но дори в най-тясната си част – 1,7 мили (2,7 км) – проливът не е толкова тесен, че да бъде блокиран от заблуден контейнеровоз по начина, по който Суецкият канал беше през 2021 г.

Най-големите заплахи за пролива Малака, който разделя Малайския полуостров от индонезийския остров Суматра, се крият в естествения свят. От многото интригуващи карти на активността в региона най-завладяващата е тази, която съпоставя активните вулкани в света и скорошните земетресения. По крайбрежието на Суматра и по-южната част на Ява, следвайки курса на Зондската падина, има сеизмична и няколко вулкана.

На Ява наскоро изригнаха два вулкана Семеру и Мерапи. В Зондския проток, който разделя Ява от Суматра, се намира Кракатау, а по-на запад е Тамбора, чието изригване през 1815 г. причини провал на реколтата дори в Европа и източните Съединени щати.

Изригването на Тамбора беше с магнитуд VEI7 в индекса на вулканична експлозивност (VEI), в логаритмична скала, достигайки до VEI8. Събитие като 1815 г. може да се случи веднъж или два пъти на хилядолетие. Но едно изригване не е необходимо да бъде с толкова висок магнитуд, за да причини сериозни проблеми в глобална задушна точка.

През 2018 г. изследователи от Центъра за изследване на риска на университета в Кеймбридж предвидиха ефектите от сценарий, включително изригване на VEI6 в Марапи. Те предположиха, че изригването може да произведе облаци пепел и фина тефра – фрагменти от скала, изхвърлени във въздуха – които се носят през протока Малака към Сингапур и Малайзия. Произтичащите щети върху местната инфраструктура и веригите за доставки, като авиацията е особено силно засегната, биха се комбинирали с глобален спад на температурата с 1C, за да изтрият около 2,51 трилиона долара от глобалния БВП за период от пет години.

Последното изригване на VEI4 на Marapi беше през 2010 г. Изригването на VEI6 в Marapi е с по-ниска вероятност: неговият период на повторение, който е приблизителното средно време между изригванията, е 750 години. И все пак залозите са достатъчно високи, за да заслужават да се приеме сериозно перспективата, казва Лара Мани, вулканолог от Центъра за изследване на екзистенциалния риск на университета в Кеймбридж. А Марапи е един от няколкото активни вулкана в региона. Изригванията VEI4, VEI5 и VEI6, казва Мани, „все още могат наистина да нарушат пролива. И работата е там, че когато вулканът започне да изригва, той не ви казва кога ще спре.“

Нека си представим, че един от тези активни вулкани – като Семеру на Ява, Индонезия – предизвика изригване, което би се квалифицирало като VEI5 или VEI6. Магмата избликва от кратера. Пепел се разпръсква в небето. Трусове разтърсват местните градове. Ако вятърът е югозападен, целият въздушен трафик в Малакския пролив се спира. Пепелта пада върху самия пролив. На повърхността на морето се натрупват салове от пемза.

Голямо и сравнително близко земетресение би представлявало заплаха от подобен мащаб. Това може да предизвика цунами, което да удари пролива, както това през 2004 г. То също би причинило мътни течения – облаци от бързо движещи се, разклатени утайки – които разкъсват морското дъно. „Това обикновено прекъсва кабелите“, казва Мани. „При изригването на Тонга“ – изригването VEI5 на Hunga Tonga-Hunga Ha’apai през януари 2022 г. – „токове на мътност прекъснаха кабелите, причинявайки регионално спиране на интернет. Потоците на мътност също погребват тези кабели, което прави възстановяването им още по-трудно. „

От друга страна, тези природни бедствия биха причинили по-малко прекъсвания на глобалното корабоплаване, отколкото Ever Given, казва Тристан Смит от Университетския колеж в Лондон. Смит, експерт по корабоплаването в енергийния институт на своя университет, казва, че корабните машини трябва да могат да се справят с пепелта и че цунамито е по-опасно за хората на сушата, където вълната се разбива и е най-голямата, за разлика от в морето.

И вероятно в случай на изригване ще бъде обявена забранена зона, принуждавайки корабите да поемат по различен маршрут. Пренасочването на корабите би имало ефект върху световната търговия, казва Смит, но системата в крайна сметка трябва да може да се справи с това. „Ако имате кораб, който се задържа с три дни, защото трябва да измине дългия път около Индонезия, всичко, което този кораб трябва да направи, е да увеличи скоростта си с един или два възела и това забавяне се компенсира.“

Но как би се отразило едно голямо вулканично изригване върху авиацията. Изригването на Eyjafjallajökull предизвика шестдневна забрана за въздушното пространство, което доведе до смущения за милиони хора. Още по-лошо, прекъсването на тези кабели би предизвикало икономически хаос. „Трилиони долари се пренасят през тези кабели всеки ден“, казва Мани, „и това основно подкрепя нашите финансови пазари. Нашите подводни кабели са уязвими и през годините е имало инциденти.“

Мани подчертава скъсването на няколко подводни интернет кабела от земетресение близо до Тайван през 2006 г., оставяйки един единствен кабел, свързващ Хонконг с останалия свят. „Отне 45 дни за ремонт на другите кабели и беше голям късмет, че един от тях успя да оцелее. Представете си 45 дни нищо за Хонконг и по-широкия регион.“

Това би било катастрофално, продължава тя, не само за Хонконг, но и за останалия свят. Хонконг, подобно на Сингапур, е финансов център, чието ефективно изчезване би причинило световен икономически хаос. „Просто нямаме излишък“, казва Мани за кабелите: ако нещо се обърка, няма резервни, които да поправят хлабината. „И нашите сателити, в сегашното им състояние, могат да се справят само с около 3% от глобалната комуникация.“

И така, как може проливът да стане по-малко уязвим? Не можем да направим нищо, за да спрем земетресенията. Междуправителствената океанографска комисия и ЮНЕСКО създадоха системи за ранно предупреждение за събития като цунами и Световна служба за навигационно предупреждения, която информира предварително морския транспорт за метеорологични или геоложки бедствия. Японската брегова охрана е определеният координатор на района, който включва Малакския пролив.

Що се отнася до вулканите, един ден може да е възможно да се предотвратят изригвания чрез манипулиране на магмата под тях, но това е реалистична възможност след много години. Засега трябва да станем по-добри не само в наблюдението на вулкани – дори няколко часа предизвестие за изригване има голяма разлика – но и в забелязването им.

На други места най-добрата подготовка е диверсификацията. Повече интернет сателити биха помогнали. Местните страни също ще укрепят устойчивостта си чрез полагане на нови подводни кабели, които поемат по различен път от съществуващите. Китай изглежда възприема този подход към корабоплаването. От години се опитва да построи канал през Южен Тайланд, премахвайки необходимостта да минава през Малакския проток.
Тайландският канал, както е известен, би намалил енергийните разходи, като осигури пряк път за транспортиране на суров петрол, но също така би добавил значителна устойчивост на китайското корабоплаване. Въпреки че се смята, че CCCP вижда тази устойчивост в геополитически аспект, тя може също да се окаже полезна застрахователна полица за глобалното корабоплаване. Намирането на начини за намаляване на зависимостта им от въздушни точки като пролива, казва Бен Бланд, директор на азиатско-тихоокеанската програма на Chatham House, е „определено нещо, което е било в съзнанието на много правителства в Азия“.

Всеки, който се възползва от Малакския проток – и ако четете това, вие сте в тази категория – трябва да се надява, че аварийните планове на различните правителства от региона, никога няма да се реализират на практика.

По публикацията работи: Венета Николова