Фон дер Лайен: На Русия ще се наложат най-строгите санкции, ще останат без важни технологии

237

Европейската комисия смята, че санкциите на ЕС ще „потопят руската икономика в рецесия за десетилетия“. Ръководителят на Европейската комисия обеща, че няма да има „никакво отстъпление“ в подкрепата на ЕС за Украйна. Това заяви тя на Световния икономически форум (СИФ) в Давос.

„Няма да има никакво отстъпление от нашата твърда подкрепа за Украйна – от помощта за възстановяване на електроснабдяването, отоплението и водоснабдяването до подготовката за дългосрочните усилия за възстановяване“, каза тя. „Ние сме посветени на това, толкова дълго, колкото е необходимо, и сме до нашите украински приятели.“ По думите на Урсула фон дер Лайен, ще се наложат най-строгите санкции на Русия, които ще вкарат руската икономика в рецесия за десетилетия, а промишлеността ѝ ще бъде лишена от модерни и важни технологии. Тя каза, че още през февруари мнозина са прогнозирали, че Киев ще падне за броени дни.

„Но тези прогнози не отчетоха моралната и физическата смелост на украинския народ“, каза Фон дер Лайен. Украйна се е противопоставила на агресора въпреки всички трудности, каза Фон дер Лайен и добави, че „дори безмилостните нападения на Русия срещу цивилни граждани или призракът на жестока зима“ не са разколебали тази решимост.

Обръщайки се към Олена Зеленска в залата, тя каза: „През последната година вашата страна развълнува света и вдъхнови Европа“. И добави: „Европа винаги ще бъде с вас“. Тя изтъкна, че сега Украйна е страна-кандидатка за членство в Европейския съюз и че европейските страни предоставят „все повече и повече критични оръжия“ и са приели 4 милиона украинци. „Европа трябва да достигне цел за нулеви въглеводородни емисии, каза още ръководителят на ЕК.