Изследване: Изяждането на една риба от река или езеро, е равносилно на пиенето на токсична вода един месец

760

Това казват учени, след провеждане на ново изследване. Причина за токсичността са т. нар. невидими химикали, наречени PFAS. Те по принцип се използват в производството на незалепващи тигани, текстил, пожарогасителни пяни и опаковки за храни. После обаче постепенно се наслояват в природата с времето.

Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е равносилно на пиенето за един месец на вода, замърсена с токсични „вечни химикали“, се казва в ново изследване.

Известно е, че невидимите химикали, наречени PFAS, са разработени за първи път през 40-те години на миналия век, за да устояват на вода и топлина, и сега се използват в изделия като незалепващи тигани, текстил, пожарогасителни пяни и опаковки за храни. Заради неразрушимостта на PFAS, пер- и полифлуороалкилните вещества се натрупват с течение на времето във въздуха, почвата, езерата, реките, храните, питейната вода и дори в телата ни.

Нарастват призивите за по-строго регулиране на PFAS, които са свързани с редица сериозни здравословни проблеми, като увреждане на черния дроб, висок холестерол, намалени имунни реакции и няколко вида рак.

За да установи замърсяването с PFAS в местно уловена риба, екип от изследователи анализира над 500 проби от реки и езера в САЩ в периода 2013-2015 г. Според новото проучване, публикувано в списание Environmental Research, средното ниво на PFAS в рибата е било 9500 нанограма на килограм. Близо три четвърти от откритите „вечни химикали“ са PFOS – един от най-разпространените и опасни от хилядите PFAS.

Изчисленията на изследователите показват, че изяждането само на една сладководна риба се равнява на пиене на вода с PFOS в концентрация 48 части на трилион в продължение на един месец.

„Вече не мога да погледна риба, без да си помисля за замърсяването с PFAS“, каза Андрюс, един от авторите на изследването, цитиран от БГНЕС.

По публикацията работи: Пламена Сутева