Една лъжичка от това масло ще помогне да изгорите целулита си и да укрепите сърцето си

58

Обикновено слънчогледовото масло се добавя към различни салати. Не може да се каже, че е вредно по никакъв начин, с изключение на съдържанието на калории. Но ястието може да стане много по-здравословно ако вместо слънчогледово масло добавите ленено масло.

Светлана Павличенко, диетолог и кардиолог, каза, че помага на сърцето и кръвоносните съдове, предотвратява развитието на рак, а също така подобрява състоянието на косата и кожата.

Лененото масло е богато на ненаситени мастни киселини, които ускоряват метаболитните процеси, намаляват апетита и намаляват производството на хормона на стреса (кортизол). В 100 грама олио се съдържат цели 53 грама омега-3 киселини, докато в зехтина има едва 0,76 грама. Алфа-линоленовата киселина (ALA) е една от омега-3 мастните киселини. Тези, които консумират храни с високо съдържание на ALA, са по-малко склонни да страдат от хипертония и коронарна болест на сърцето. Освен това е по-малко вероятно да получат сърдечен удар, каза Павличенко на доктор Питър пред Rambler.ru

Лененото масло също може да предотврати растежа на тумори на гърдата. Според лекаря алфа-линоленовата киселина е способна да индуцира апоптоза, програмираната смърт на раковите клетки. Това показват съвременни изследвания.

Лененото масло има същия недостатък като слънчогледовото – то е изключително висококалорично. Само една лъжица съдържа 120 kcal. Но колкото и да е странно, именно лененото семе помага за по-ефективна борба с целулита. Тайната се крие в това, че маслото подобрява състоянието и плътността на кожата. Висококачественият синтез на колаген може да намали появата на целулит, обясни специалистът.

По публикацията работи: Велислава Велева