Русия обяви грандиозни цифри: Отчетени са загуби за милиарди рубли

162

Руското финансово министерство обяви, че загубите на страната от нереализиран нефт и газ за месец януари са за около 54,5 милиарда рубли или над 730 млн. евро. Министерството на финансите в Русия посочи и това, че поради рисковете от намаляване на действителните обеми на износа на газ, обемът на приходите от експортно мито върху газ може да бъде формулирано в по-малък размер.

„Очакваният обем на пропуснатите приходи от петрол и газ във федералния бюджет е прогнозиран през януари 2023 г. – 54,5 милиарда рубли. Така общият размер на средствата, отпуснати за продажба на чуждестранна валута, е 54,5 милиарда рубли. Операциите ще бъдат извършени съответно от 13 януари 2023 г. до 6 февруари 2023 г. Дневният обем на продажбите на чуждестранна валута ще възлиза на еквивалента на 3,2 милиарда рубли.

Министерството на финансите отбеляза още, че поради рисковете от намаляване на действителните обеми на износа на газ спрямо прогнозните стойности, обемът на приходите от експортно мито върху газ може да се формира в по-малък размер. И това ще бъде взето при корекциите през следващите месеци.

През декември 2022 г. Министерството на финансите на Руската федерация очакваше допълнителни приходи в бюджета за нефт и газ в размер на 176,1 милиарда рубли или над 2,3 млрд. евро.