Ето коя е рибата, която е най-опасна за черния дроб и защо е така

288

Рибата е изключително здравословен продукт, който съдържа смилаеми протеини и омега-3 мастни киселини. някои видове риба обаче, имат способността да доведат до натрупване на тежки метали, като първият сериозен удар се понася от черния дроб.

Според проведено проучване, публикувано на eatthis.com, солите на тежките метали се съдържат в риба тон, която се счита за най-вредната риба за черния дроб. При постоянната консумация на риба тон възниква интоксикация, пише actualno.com.

Ето какви са симптомите, в случай, че сте погълнали тежки метали: В случая може да се появи сърбеж или изтръпване на върховете на пръстите, мускулна слабост. Възможни симптоми са нарушена координация, смущения в говора и слуха, намалено зрение, според д-р Андреа Пола.

Черният дроб страда най-много от интоксикацията, тъй като способността на ензимите да отстраняват натрупаните метаболити е нарушена. В случая възниква оксидативен стрес.

Храносмилателният тракт реагира на това остро отравяне със следните симптоми болка, гадене, повръщане. Тъй като тежките метали се абсорбират в кръвта, реакциите от сърцето и кръвоносните съдове (скокове на налягането, задух), бъбреците и черния дроб са свързани.

Според американски изследователи, солите на тежките метали се натрупват най-много в дълголетни хищни видове риби на върха на хранителната верига: марлин, риба тон, акула, риба меч, кралска скумрия, щука, костур, сом.

В списъка попадат още атлантически толстолоб, едроок тон, както и риби от семейство Малакантови.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева