Иновации в Гърция: Заменят старите таксита и ги използват за нов вид превозно средство

93

Гърция започва замяна на такситата с електромобили, за да се намали негативното влияние върху околната среда. Две хиляди таксита на бензин ще се заменят с електромобили по програма на министерството на транспорта.

 

Щедри субсидии от държавата поддържат желанието на таксиметровите шофьори за нови електромобили. Държавата субсидира до 17 500 евро за автомобил, като изплаща и 5000 евро при предаване на старото такси. С предимство са собствениците на по-стари автомобили с голям пробег.

Младите шофьори на таксита на възраст до 29 години получават и допълнителен бонус при желание да закупят електромобил. Предвиждат се и данъчни облекчения за шофьорите на „зелени таксита“, както наричат в Гърция електромбилите.

Интересът е изключително висок, съобщават от министерството на транспорта, но изисква време и средства да се замени целия таксиметров парк с е-коли.

Електромобилите се появяват преди двигателите с вътрешно горене. Първите прототипи на електрически коли са били създадени още през 1835 г. Електрическите автомобили са популярни в края на 19 век и началото на 20 век, докато напредъкът в технологиите на двигателите с вътрешно горене и масовото производство на евтини бензинови автомобили довеждат до спад в използването на електрически транспортни средства. 

По публикацията работи: Велислава Велева