Ето какво е установено след проверката на болницата, където бяха разменени двете бебета (ВИДЕО)

118

След проверката за разменените бебета в „Шейново“, на брифинг бе дадена актуална информация на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Стана ясно какъв тип нарушения са били установени в лечебното заведение.

Проведе се брифинг на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ във връзка с разменените бебета в „Шейново“. По случая е проведена проверка на лечебното заведение в периода между 21.12.2022 г. и 04.01.2023 г.

Екип е посетил лечебното заведение и изиска съответната документация, проведени са разговори с директора на лечебното заведение, лекари, сестри и акушерки, които са участвали в целия процес. След това е изготвен протокол, който после е връчен на лечебното заведение и е предоставен на министъра на здравеопазването.

Освен това е пратено и писмо до Агенция за закрила на детето, с това, което е открито.

В протокола са отразени пропуски и неточности и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, поради което ще бъдат образувани актове за административни нарушения, което е в правомощията на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Дадени са и задължителни предписания. Протоколът ще бъде изпратен и до разследващите органи.

В момента тече и проверка на всички акушеро гинекологични отделения в страната.

Като цел е поставено да се доведе риск базиран надзор, за да могат да се предотвратят други подобни случаи.

По време на брифинга стана ясно, че нещото, което е довело до размяната на бебетата е, неосъществен контрол на различни нива.

На въпрос дали има яснота кой по веригата не си е свършил работата, от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ отговориха следното: „Ние сме проверили медицинската документация, правилниците, съответствието им със законодателството, дали сме и предписание. Оттам нататък има други разследващи органи, които могат да установят точно какво и как е станало“.

„Явно е станало в даден момент, това, за което говорим. Сменени са бебетата. Точно как? Това трябва да се установи, но ние това не можем да го направим. Това не е в нашите правомощия. Безспорно има и човешка грешка, има и недостатъчен контрол категорично“, казаха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

„Има нарушение на поне четири текста от Медицински стандарт „Неонатология“. Нарушени са Наредба 49 за структурата, устройството и дейността на лечебното заведение, както и наредбата за правото на достъп до медицинска помощ, нарушени са и три текста от закона за лечебните заведения“, стана ясно от брифинга.

Нарушените текстове касаят организацията, реда на вписване, начин на прием на родилките, на обслужване на новородените и на изписване на новородените. В тези елементи са открити нарушения.