Любов посред зима: Камили в нежна прегръдка в софийския зоопарк (СНИМКИ)

147

Приятна и мила гледка зарадва посетителите на Софийския зоопарк през тези заснежени дни. Наблюдаваха камилски ласки сред зимната приказка. Двугърбите камили са едни от критично застрашените от изчезване видове животни, отглеждани в зоопарка.

Стадото е представено от няколко женски, които са съвсем млади, като предстои групата да бъде допълнена и с мъжки. В природата те обитават Монголските степи и са отлично пригодени за студени условия – през зимата козината им се сгъстява и удължава значително.

Снимка: Facebook/ Зоологическа градина София

Двугърбите камили са едни от критично застрашените от изчезване видове животни, отглеждани в зоопарка. Стадото е представено от няколко женски, които са съвсем млади, като предстои групата да бъде допълнена и с мъжки.

Снимка: Facebook/ Зоолгическа градина София

 

Снимка: Facebook/ Зоологическа градина София

В природата те обитават Монголските степи и са отлично пригодени за студени условия – през зимата козината им се сгъстява и удължава значително. Двугърбата камила е отлично приспособена за живот в пустинята. Има два пласта козина, дълги вежди и мигли, а ноздрите ѝ се затварят плътно (при повечето други бозайници, включително човека, те са постоянно отворени). По този начин очите и дихателните пътища на камилата са добре предпазени от прах и пясък. Зимната ѝ козина е дебела и гъста, предпазваща от студа. През лятото голяма част от нея пада, като по-гъсти области остават само по гърба, главата и предната част на шията, за да предпазва от слънце. Когато температурите започнат да се повишават, козината на камилите опадва толкова бързо, че през това време те имат почти „дрипав“ външен вид. Тази бърза промяна позволява на животните да живеят при изключително разнообразни и сурови условия за живот с температури вариращи от -30 °C до +50 °C., по данни на Уикипедия.