Ето какво се случи с гранатите в Александровска, всичко започнало след странни шумове в сградата

50

Антитерористи от СОБТ нахлуха в Александровска болница в София заради стари гранати. Това наложи цялата Катедра по алергология към лечебното заведение да бъде отцепена. Всичко започнало след странни шумове, които се чували в таванското помещение на сградата. Това било и обяснението на служителите, които в четвъртък сутринта подали сигнал до спешния телефон 112, пише „Монитор“.

Той бил регистриран в 9,44 часа, съобщиха от МВР. Незабавно към мястото били изпратени сапьори, екипи на полицията, които да отцепят района и служители на Специализирания отряд за борба с тероризма. При обиските били открити две стари учебни гранати, които се намирали на тавана на Катедрата по алергология. Около два часа били нужни на експертите да приберат взривните материали по безопасен начин и да ги отнесат за обезвреждане.

От МВР обясниха, че боеприпасите са били част от кабинет за обучение по „Гражданска защита“, останали от доста време. Към 12 ч. полицейските ленти бяха премахнати и сградата беше отворена.

Мистерията обаче за заплита от думите на директора на болницата д-р Костадин Ангелов, който обясни, че гранатите не се намирали там преди 12 дни, когато за последно сградите са били проверявани от службата за пожарна безопасност. Така остава въпроса кой ги е оставил там и дали шумовете, чути от персонала имат нещо общо с находката.

„Малко се притеснихме, когато нахлуха полицаите. Те бяха много любезни, но все пак е малко стряскащо, когато видиш екипирани униформени, които те вдигат от леглото“, обясниха пациенти на катедрата пред „Монитор“. След проверката и изнасянето на боеприпасите, които най-вероятно не са били опасни, тъй като са били учебни, те се върнали по стаите си.