Баща и син на съд за предумишленото убийство

60

Софийски градски съд даде ход на делото срещу О. В. и П. В., обвинени за предумишлено убийство на Евелина, чийто труп беше изхвърлен в куфар.

Днес в Софийски градски съд (СГС) се проведе разпоредително заседание, на което се даде ход на делото срещу баща и син, обвинени за предумишлено убийство и насрочи разглеждането му по същество за 17.01.2023 г.

О. В. е предаден на съд за това, че на 13.10.2021 г., в гр. София, като извършител, в съучастие с баща му – помагач е убил съпругата си чрез удушаване.  Това е престъпление, което е залегнало в множество членове на НК.

П. В. е предаден на съд за това, че чрез съвети, разяснения и обещания да даде помощ след деянието помагал на О. В. да извърши убийството. Друго престъпление по смисъла на множество членове от НК.

Припомняме на читателите на „Нова вест“ цялата история.

Обвиняемият О. В. и съпругата му Е. В. живели в апартамент в гр. София заедно с малолетния им син. О. В. бил ревнив и следял комуникацията на съпругата си чрез специално приложение, монтирал и скрита камера в жилището им.

На 12.10.2021 г. О. В. взел решение да убие Е. В. Споделил с баща си – обв. П. В., и потърсил съвет от него, как точно да извърши престъплението. На следващия ден сутринта двамата обвиняеми се срещнали в гр. Перник. Провели разговор, като П. В. дал на сина си съвети и разяснения за начина на извършване на деянието и прикриване на следите.
П. В. обещал на О. В. да транспортира трупа след деянието със собствения си лек автомобил и да го укрие в района на хвостохранилище в местност край гр. Перник.

След това двамата обвиняеми се разделили, като О. В. се върнал в гр. София.

Около 14:30 часа на 13.10.2021 г. Е. В. седяла в кухненския бокс на семейното жилище. Обвиняемият О. В. минал зад нея и започнал да я души с ръце. Пострадалата се опитала да се измъкне и изпищяла, но обвиняемият О. В. я повалил на пода, като продължил да я души, докато се убедил, че я е умъртвил.

След това се обадил на баща си и му съобщил, че е извършил убийството. Обвиняемият П. В. веднага тръгнал от гр. Перник с автомобила си. Спрял колата пред задния вход на блока на О. В. в гр. София. Поставил на ръцете си ръкавици и се качил в жилището при сина си. Двамата обвиняеми поставили трупа на убитата Е. В. в черен метален куфар, облепили куфара с тиксо и стреч фолио и го качили в багажника на автомобила на обвиняемия П. В. Обвиняемият О. В. дал на баща си личната карта, банковите и други карти на името на убитата, които по-късно П. В. изгорил.

П. В. потеглил с колата си и с трупа на Е. В. от София в посока към Перник, а обвиняемият О. В. останал в семейното жилище. В 16:50 часа П. В. изхвърлил куфара с трупа на убитата в хвостохранилище в близост до гр. Перник. Около 17:50 часа О. В. изхвърлил мобилния телефон на Е. В. до пешеходна алея в близост до фитнес клуб. По-късно телефонът бил намерен от свидетел. В опит да бъде ползван, информацията от телефона била изтрита.

Обвиняемият О. В. осъществил активност от името на убитата от мобилния ѝ телефон и нейните профили в приложения за комуникация и в чатове, включително изпратил съобщение до убитата си съпруга през негов профил. Старателно и последователно поддържал версия, че Е. В. е отишла на фитнес, след това щяла да се вижда с приятелки, но не отишла на срещата. Същата версия впоследствие повторил и пред полицията. Взел участие и в издирването на съпругата си.

Трупът на убитата беше намерен на 12.11.2021 г.

Съдът отчете, че не са налице предпоставките за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета на 15.11.2021г. спрямо О. В. както и, че остава в сила мярката за неотклонение – парична гаранция спрямо П. В.

СГС конституира като граждански ищци и частни обвинители майката, бащата и брата на починалата. Съдът прие за съвместно разглеждане граждански иск за причинени неимуществени вреди на малолетното дете на убитата.

Досъдебното производство по случая е образувано на 15.10.2021 г. Разследването е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП.