От 1 януари очакваме още по-високи цени на такситата

51

Такситата в София поскъпват с 15% от 1-ви януари догодина. Това стана ясно след като вчера столичния общински съвет подписа доклада, в който беше внесено предложението от трима общински съветници.

От таксиметровия бранш настояваха за 20% увеличение, но заявиха, че прекратяват протестните действия в столицата, предава NOVA.

Според Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия в СОС, мотивите за увеличението са високите инфлационни процеси. „България през последната година е с по-висока инфлация от средната за ЕС. Така максималните и минималните цени на превоз ще бъдат увеличени. Минималната трябва да бъде на пазарен принцип, за да няма „копърки“, които да возят от летището за 5-10 лева за няколко километра“, посочи той.
По думите му ако има национална основа, върху която да се отразяват регионалните специфики, ще бъде много справедливо. „Близо 300% е скочила цената на метана, но не е така при пропан-бутанът, а това е отчетено. Близо 2/5 от такситата са на метан. В тези условия са неконкуретноспособни. Така внасяме увеличение на тарифите с 15%“, ибпсни Зарков.

Според него се наблюдава подобряване на качеството на таксиметровите услуги, но трябва да се приемат минимални стандарти и санкции.

По публикацията работи: Силвана Димитрова