Плевнелиев: Целта, която си поставихме, бе да направим дебата възможен (ВИДЕО)

59

Според Росен Плевнелиев евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ия парламент, но са крайно противопоставени една на друга. Росен Плевнелиев каза това след края на серията срещи между контактната група и партии от 48-ото НС

„Целта, която си поставихме, бе да направим дебата възможен, да търсим пресечните точки и добрите решения за ситуацията, в която се намира държавата.

„Тази декларация утре ще бъде внесена официално в Народното събрание. Ще разчитаме на подкрепата на председателя на НС, за да може тя да влезе в пленарна зала. Декларация на 48-ото НС“, посочи Плевнелиев.

Контактната група представи проект на Декларация, която ще внесе в парламента с надеждата тя да бъде обсъдена в пленарната зала.

„Ние, представителите на 48-ото НС, водени от разбирането, че България е парламентарна Република, основана на принципа на разделение на властите и на системата на взаимен контрол, в управлението на държавата. Като съзнаваме належащата необходимост от стабилни институции, гарантиращи демокрацията, включително действащо Народно събрание, осъществяващо законодателна дейност и парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Като отчитаме геополитическите предизвикателства, пред които сме изправени заедно с партньорите в ЕС и съюзниците ни в НАТО, както и всеобхватните последици за икономиката, мира и сигурността на България и Европа от непровокираната и неоправдана руска агресия в Украйна“, цитира Плевнелиев декларацията.

В документа се призовава за:

  • Полагане на усилия за връщане на парламентаризма и съставяне на редовно правителство, за да се избегне риска от авторитарно управление.
  • Приемане на законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост,
  • Мерки за борба с корупцията като, например – прозрачност при всички обществени поръчки и търгове
  • Съдебна и правна реформа с конституционно мнозинство, базирана на институционален, а не субективен подход
  • Осъждат се опитите за смяна на конституционния модел и въвеждането на президентска република, тъй като това води до риск за авторитарно управление
  • Задълбочаване на евроинтеграцията като единствен гарант на тези ценности
  • Присъединяване към еврозоната и Шенген
  • Одобрение на втората поръчка за изтребители Ф-16 за допълване на ескадрилата на ВВС
    Превъоръжаване на Българската армия и работа по изпълнение на ангажиментите към НАТО
  • Осъждане на Руската агресия в Украйна, непризнаване на анексираните украински територии
  • Мерки за киберсигурността, включително и срещу хибридната война

„Текстът на декларацията е съгласуван и с представители на политическите сили, които отказаха среща с контактната група“, заяви Плевнелиев.

В събота контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси се срещна с представители на ГЕРБ-СДС и „Български възход“. Днес Плевнелиев и Паси разговаряха и с ДПС.

Стигнахме до падение – действащ министър председател да арестува своя опонент, отсече Плевнелиев. За министър-председател се търси или Том Круз, или Брус Уилис, заяви шеговито Паси.