Турски депутат извади чук в парламента и заблъска телефона си с него (ВИДЕО)

130

Турски депутат счупи мобилния си телефон с чук, докато говори в парламента. Това се случи в знак на протест срещу подкрепен от турското правителство законопроект. Според критици този законопроект може да доведе до широко разпространена цензура в страната

Бурак Ербай, който е член на опозиционната Републиканска народна партия, протестира срещу предложен и подкрепен от правителството законопроект, който има за цел да се бори с онлайн „дезинформацията“, пише Дарик.

Законът, състоящ се от 40 поправки, всяка от които изискваше отделно гласуване, беше предложен от партията на Ердоган с ислямски корени ПСР и яростно се противопостави на основните опозиционни групи в Турция.

Новите правила укрепват вече стабилната хватка на правителството върху медиите осем месеца преди общите избори, на които президентът Реджеп Тайип Ердоган изостава в социологическите проучвания, пише „France24“.

Съгласно това законодателство социалните медии и интернет сайтовете ще трябва да публикуват подробности за потребители, заподозрени в „разпространение на подвеждаща информация“, и това може да доведе до три години затвор за обвиняемия.

Критиците казват, че ако законопроектът бъде приет, ще наруши свободата на печата и ще доведе до широко разпространена цензура.

По публикацията работи: Пламена Сутева