Разкритие на руските служби: Казаха псевдонима на мъжа, ръководел операцията по взривяването на Кримския мост

157

Според руската Федерална служба за сигурност (ФСС), ръководител на операцията по взривяването на моста е бил високопоставен служител на Главното управление на разузнаването (ГУР) на Украйна, като неговият псевдоним е Иван Иванович

Високопоставеният служител на Главното управление на разузнаването (ГУР) на Украйна с псевдоним Иван Иванович е ръководел операцията по взривяването на Кримския мост на 8 октомври 2022 г., това става ясно от официално съобщение на руската Федерална служба за сигурност (ФСС).

Днес от силовата институция в Москва разпространиха своя версия относно експлозията от събота. „Взривното устройство е било замаскирвано в рула със строителни полиетиленови ленти с общо тегло 22 270 килограма. В транспортирането на експлозивите са били въвлечени гражданите на Украйна Михаил Цюркало, Денис Ковач и Роман Соломко; гражданите на Грузия Сандро Иносаридзе, брокерът наречен Леван; и гражданинът на Армения Артур Терчанян“, пише в комюникето

Според твърденията на ФСС на 4 октомври камионът е пристигнал на руска територия от Грузия. „На 7 същия месец Соломко със съдействието на петима граждани на Руската федерация и украинския гражданин Владимир Злоба са подправили товарителниците, като се посочили, че стоката пътува за Кримския полуостров. На същия ден шофьорът на тежкотоварния автомобил – руският гражданин Махир Юсубов – е потеглил за Крим, където загина вследствие на експлозията“, заявиха от институцията.

Както вече писахме, ФСС обяви за ареста осем души във връзка с взрива в събота. Сред тях има петима граждани на Русия и трима на Украйна и Армения.

Москва също заяви, че лично шефът на ГУР Кирило Буданов е наредил операцията. Киев отрече.

По публикацията работи: Пламена Сутева