Министър Алексиев: От октомври нататък вече няма доставки на газ за България(ВИДЕО)

Темата е решението за закупуване на само един танкер с американски втечнен газ

Кризисният щаб по енергетика днес се събира на първо заседание, откакто беше създаден от служебния кабинет в началото на август.

Темата е решението на Кабинета „Донев“ за закупуване на само един танкер с американски втечнен газ. Горивoто е предназначено за месец октомври, но ще осигури само една трета от общото необходимо количество. Именно през октомври трябва да заработи и интерконекторът с Гърция.

Но какво ще се случи с доставките през ноември, декември и в началото на новата година, когато потреблението на газ е най-голямо, отговорите на тези въпроси остават отворени. На този фон експерти се обединиха около мнението, че България е трябвало да приеме пълната оферта за доставка на 7 танкера.

„Вече този кризисен щаб работи активно около три седмици. Проблемите, които са натрупани, са наистина много. Първоначално беше необходимо щабът да събере информация, за да можем да преминем към реални стъпки и решения. Започнахме да работим първо по въпроса с интерконектора с Гърция. За съжаление е изгубено много време, през което реално нищо не е правено. Проблемът вече е решен“, това коментира служебният министър на транспорта Христо Алексиев след заседанието на Кризисният щаб по енергетиката.

Втората тема, която се обсъжда, е стабилизирането на „Булгаргаз“. Каквито и доставки искаме да осигурим, те трябва да бъдат платени и авансирани. Оттук нататък трябва да работим по следващата част – да осигурим достатъчно количества газ на добри и поносими цени. За септември има осигурени, но от октомври нататък вече няма такива, уточни той.