В щата Канзас казаха „ДА“ на аборта

25

Американският щат Канзас реши на референдум, че ще запази правата на жените да правят аборт

Въпросът за това гласуване беше горещо очакван, след като Върховният съд на САЩ преди два месеца отмени Роу срещу Уейд, решението от 1973 г., което легализира абортите в цялата страна.

Прогнозите предполагат, че жителите на Канзас са гласували с повече от 60%, в подкрепа на конституционното право на щата, а именно, че всички те имат право на аборт.

Когато Роу срещу Уейд беше отменен, президентът Байдън каза, че правата на аборт ще бъдат голям проблем за избирателите. Това, което се случи в Канзас, превърна тази теория в същинско доказателство. Доналд Тръмп спечели Канзас с 15 пункта само преди две години, но сега гласува за защита на достъпа до аборти с това, което се разглежда като свлачище. Това засега се смята само за прогноза, а официалният резултат ще бъде потвърден след около седмица.

За всички хора, подкрепящи избора, това е знак, че американците са дълбоко недоволни от отмяната на правата на аборт – и смятат, че решението на Върховния съд не е никак правилно и справедливо. САЩ провеждат национални междинни избори на 8 ноември, като демократите се борят да запазят контрола си над Конгреса. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че резултатът показва, че „мнозинството американци са съгласни, че жените трябва да имат достъп до аборт“.

Служители на Канзас казаха, че избирателната активност в целия щат е била значително по-висока от очакваната в деня на началния вот, когато републиканците обикновено превъзхождат демократите две към едно. На фона на вълненията в месеца преди гласуването, католическа църква и статуя на Дева Мария бяха обезобразени с червена боя и лозунг за избор.

В навечерието на гласуването жители на Канзас бяха получили подвеждащи текстове, призоваващи ги да „гласуват с „да“, за да защитят избора си, но точно обратното се оказа вярно. Въпреки че Канзас е твърдо консервативен, неговите разпоредби за абортите са по-малко строги от много други ръководени от републиканците щати. Той позволява прекъсване на бременност до 22 седмици с други ограничения, включително и задължителен 24-часов период на изчакване, както и задължително съгласие на родителите за деца.

Законодателната власт на щата се контролира от републиканци против абортите, но губернаторът Лаура Кели е демократ. Тя предупреди, че промяната на конституцията на щата ще хвърли Канзас „обратно в тъмните векове“. Повече от дузина ръководени от републиканците щати предприеха действия за забрана или допълнително ограничаване на абортите след решението на Върховния съд от 24 юни, но 10 щата в САЩ, включително Канзас, имат своето право на аборт, което е заложено в техните конституции, разпоредби. Те могат да бъдат отменени само чрез референдуми.

Други щати, като Калифорния и Върмонт например, провеждат гласуванията през месец ноември, за да подобрят защитата срещу абортите в своите щатски конституции.

По публикацията работи: Силвана Димитрова