Спирт с есенция вместо оригинален алкохол в заведения по морето. Това откриват първите проверки на контролните органи по летните ни курорти
Как да различим напитките с неясен произход?
Спирт с есенция вместо оригинален алкохол в заведения по морето. Това откриват първите проверки на контролните органи по летните ни курорти. От началото на сезона митничарите също задържат стотици литри алкохол с неясен произход, който е трябвало да достигне до баровете и дискотеките.
Когато градусите навън вървят нагоре, градусите в чашите – също бързо растат, разказва професионалният барман Варужан Бояджиян.
„Консумират се главно анасонови напитки, джинове. Съчетават ги в коктейли”, каза той в ефира на Нова.
Екипът ни тръгна с експерти на проверка в няколко заведения в София и в няколко по морето. Като таен клиент поръчваме водка, уиски, ракия, вино и шотове с ликьори. Алкохолният тур по Черноморието започваме от Лозенец, минаваме през Приморско, Созопол, „Слънчев бряг” и достигаме до Варна и „Златни пясъци”. Според производителите именно по морето е най-голям рискът да попаднем на некачествен алкохол в сезона на почивките.
Най-често алкохол с неясен произход и състав попадал в евтините ол инклузив хотели по морето, разказват търговците на алкохол. По сметки на хора от бранша – всяко лято по Черноморието се изпиват поне 10 тона алкохол менте, създаван специално за нуждите на хотелиери и ресторантьори за сезона. Още по-опасни били запоите в баровете на плажа в големите курорти по морето.
По публикацията работи: Станислава Гавазова