Иванов: Търпение, професионализъм и може да успеем да имаме правителство (ВИДЕО)

35

От „Демократична България“ направиха изявление с коментар относно това как е протекъл вторият кръг от преговорите за съставяне на правителство с БСП. Христо Иванов заяви, че предизвикателствата и кризите са много по-силни и по-големи от противоречията, които има между политическите сили

„Проведохме среща с мандатоносителите, които ни информираха за разговорите, които са провели досега. Непосредственият предмет на срещата беше евентуални промени в договорената програма, която още на етапа на първия мандат беше договорена. Както знаете от наша гледна точка това е втори опит за реализация на първия мандат. Стъпваме на всичко, което беше изработено и договорено в рамките на първия мандат. Ние сме в ролята да получим информация за разговорите, които се водят с ИТН и ПП“, започна Христо Иванов.

„Има нужда да избегнем тласкането на страната към избори. Много рискове има. От тази гледна точка гледаме на възможността да се излъчи правителство с третия мандат. Виждаме определени знаци, че нарастват шансовете в това отношение“, продължи той.

„Търпение, професионализъм и може да успеем да имаме правителство“, завърши Христо Иванов.

Христо Иванов обясни, че органите на ДБ ще решат дали да подкрепят новия кабинет. Освен това, това било мандат на посредника. „На този етап не мога да направя окончателна заявка“, изтъкна Иванов.

Какво се говори няма да коментирам. И мандатоносителите сме заяви, че е редно, номинацията да дойде от ПП. Ние, в рамките на усилието в първия мандат, сме работили по вариант с Асен Василев. Ако това се окаже реалистичен вариант, който работи, това за нас не е проблем, каза Христо Иванов, обяснявайки дали ще подкрепят кабинет с Асен Василев като премиер.

„Много е имагинерно положението да плащаме за газ, който не сме използвали. Италианското правителството падна, в Германия икономиката е пред форсмажор. ЕЦБ ще повиши лихвите“, коментира Владислав Панев проблема с договора и доставката на газ от Газпром”.

„Той отмени решение на парламента. Мисля, че малко се шуми повече и се преувеличават. КЕВР е колективен орган. Ще трябва очевидно парламентът да избере нов председател на КЕВР. Това също изисква някакво мнозинство в парламента“, заяви Иванов, запитан от Ива Николова, как ще коментира решението на КС, с което процедурата по избор на шеф на КЕВР, беше обявена за противоконституционна.

„Предизвикателствата и кризите, са много по-силни и по-големи от противоречията, които имаме като политически сили. Тези, които сега твърдят, че политическата криза ще бъде решена през избори, си дават сметка, че именно през избори, ще задълбочат политическата криза. Всички трябва да си даваме сметка и да не се занимаваме с щенията на един или друг политически деец, а да гледаме държавата“, завърши срещата на ДБ с медиите ген. Атанас Атанасов.