Студентите искат отлагане на вдигането на таксите в Софийския университет

18

Ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков коментира, че повечето предложения за поскъпване на студентските такси не превдиждат сериозно увеличение, предаде Канал 3.

Дали ще ги вдигнат, или не – решението принадлежи на отделните декани и най-накрая – на Академичния съвет, който се събира утре на свое заседание да решава за таксите. Студентите обаче не са съгласни с вдигането на таксите и искат отлагане на дневния ред на съвета. „В повечето случаи става дума за малки суми, а в половината факултети няма изобщо предложения за увеличение“, коментира ректорът.

Решенията за вдигането на таксите бяха обсъдени преди седмица на заседание на Съвета на деканите. Увеличението на таксите засяга бъдещите студенти, а не вече приетите, които се обучават. Изключение правят специалностите „Математика“ и „Информатика“, където таксите дори се намаляват от 800 на 640 лв., а за студентите по педагогика сумата остава същата. Предвижда се увеличаване на таксите за обучение на новоприети студенти и докторанти в Богословския факултет, Историческия, Стопанския, Факултета по класически и нови филологии, като някъде завишението е от порядъка и на 100 лева.