Николай Василев: Дългът на правителството е около 32 млрд. лв. и се вдига на секунда с 333 лева

178

Това заяви икономистът и бивш вицепремиер и министър на икономиката в правителството на НДСВ Николай Василев. Освен това той определи бюджетът като „най-небалансирания“ в историята на страната ни. Василев допълни, че не му допада подходът на някои политици да „баламосват“ хората с изказвания, че бюджетът е „балансиран“

„През последните години съм казвал, че е добре да има за държавата редовно правителство с 4-годишен мандат. Не е ясно какво ще стане, но е добре да има реформаторски, западно ориентирано правителство, с което България да върви напред“, заяви бившият вицепремиер, министър на икономиката и настоящ икономист Николай Василев пред bTV.

НДСВ не е купувало депутати, а ги загуби. Имало е други периоди с купуване на народни представители, защити се Василев.

„Не ми харесва, когато политиците баламосват с празни приказки и говорят неверни неща. Преди няколко месеца социален министър нарече бюджетът „балансиран“. Това е най-небалансираният бюджет в историята на България – миналогодишният и тазгодишният. Това е все едно да се нарече националният отбор по футбол успешен“, разкритикува икономистът.

По думите му, актуализацията е малка, несериозна и мерките не са антикризисни и антиинфлационни. Тя даже не била нужна. Николай Василев посочи, че 9 млрд. лв. са потънали и не се знае за какво са били използвани – въпреки обясненията на Асен Василев, като има дори публикувани данни с разбивка по пера на сайта на финансовото министерство. Василев обаче се изказа за тях в смисъл, че са неразбираеми.

Той поясни, че пред офиса си сложили „Часовник на дълга“, който отброява в какъв размер е дългът на правителството – около 32 млрд. лв. и се вдига на секунда с 333 лева или на месец с близо 1 млрд. лева. До края на годината се очаква дългът да стигне 38 млрд. лв.

По публикацията работи: Пламена Сутева