Вредна ли е консумацията на яйца?

125

Яйцата, като източник на белтъчини и протеин, се считат за една от най-добрите храни. Учени изследваха дали би могло да има и вреда от тяхната консумация, поради наличието на холестерол

Заради съдържащия се в тях холестерол, яйцата отдавна предизвикват спорове дали водят до сърдечно-съдови заболявания. Според американски учени, връзка между двете неща няма. Всички знаем, че когато в тялото ни има твърде много „лош” холестерол, той може да се натрупа в артериите и това да доведе до сърдечно-съдови заболявания, предадоха от Ihelp.

В същото време той е важен съставен компонент на всички клетки в тялото ни. Оказва влияние върху различни процеси, случващи се в организма, най-вече на хормоналните. Тъй като тялото ни разполага с всичко необходимо, за да го произвежда по естествен път, проблемът с повишените му нива се дължи предимно на злоупотребата с храни, съдържащи животински мазнини.

Интересен факт е, че в едно яйце се съдържат близо 200 милиграма холестерол, като цялото количество се намира в жълтъка. Тъй като дозата дневен прием на холестерол е 300 милиграма, много хора избягват жълтъка и консумират единствено белтъците на яйцата. В това няма нищо лошо, тъй като белтъците са добър и здравословен източник на протеини.

Според ново изследване, яйцата за безопасни за сърцето. Специалистите, разгледаха начина на хранене на 215 618 здрави мъже и жени, консумиращи от едно до пет яйца седмично 32 години. Те не установиха връзка между приема на яйца и риска от сърдечно-съдово заболяване, което може да предизвика инфаркт и инсулт.

Казват, че досега изследванията за влиянието на консумацията на яйца върху здравето са обхванали твърде малък брой хора, за да бъдат достатъчно достоверни.

Ето какво съдържат яйцата:

Богати на протеини, антиоксиданти и други полезни съставки, яйцата са сред малкото храни, които осигуряват витамин D.

Освен витамини, яйцата съдържат различни вещества полезни за черния дроб, като холин, подобряващ паметта и извеждащ отровите от черния дроб и лецитин, разграждащ плаките в кръвоносните съдове.

Важно е да знаем, че хора, които имат проблеми с черния дроб, не трябва да пържат яйцата или да ги гарнират в майонеза. Не са препоръчителни и за тези, които страдат от камъни в жлъчката.

Едно средно голямо яйце съдържа около 7 г пълноценни белтъчини, които се считат за достатъчно хранителни. Това означава, че мускулите усвояват много по-лесно белтъчините от яйцата, отколкото от месото например. Това ги прави чудесна храна за активно спортуващите хора, които „хранят” голяма мускулна маса.

Те не са вредни и не могат да са причина за заболявания. Проблемите идват, когато не сме добре информирани и нямаме мярка. Балансът е ключа към успеха.

По публикацията работи: Силвана Димитрова