Транспортният министър е против намаляването на максимално допустимата скорост по автомагистралите

99

Предложението за намаляване на максимално допустимата скорост по автомагистралите, от 140 км/ч да стане 130 км/ч, е от МВР. Николай Събев обаче смята, че по-скоро имаме нужда от по-добри пътища

От МВР предлагат намаляване на максимално допустимата скорост по автомагистралите – от 140 км/ч да стане 130 км/ч за водачите, които са с категория „B“. Транспортният министър Николай Събев обаче се обяви против искането. Според него са нужни по-добри пътища, а не нови ограничения, предаде BGonAir.

„Само в две държави в Европа има скорост 140 км/ч. Това е Германия и Полша, има изследване, че всеки един километър по-ниска допустима скорост на магистралите би спасил 2000 човешки живота годишно в Европа. Най-добрите показатели по пътна безопасност, където има най-малко загинали, са Холандия, Белгия. Там скоростта е около 120 км/ч. В Англия е 110 км/ч. Това предложение беше 2012 година. Бойко Борисов тогава наложи 140 км/ч“, каза председателят на Българската асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров в студиото на „България сутрин“.

По публикацията работи: Пламена Сутева