Петков: Борисов сам преброил 3000 дупки, представяте ли си в какво състояние са пътищата ни

269

Днес Министерски съвет се провежда държавна координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътя. В рамките на дискусията представителите на отговорните институции ще обсъдят приоритетите и стъпките за повишаване на пътната безопасност в страната

Причината са спрените пари за строителите на пътищата, протестите от тяхна страна и спряната им от година работа. Това поставя един риск към всички пътуващи из родината ни.

„Събрали сме се тази сутрин с една много важна задача –  да обсъдим пътната безопасност. България е на последно място. Също така България е на първо място по брой загинали на пътя. „, заяви министър-председателят Кирил Петков.

Петков сподели, че се качил на тир и пресякъл прохода Витиня и сам се убедил, че пътят е в окаяно състояние. „Моето търпение се изчерпа. Пътищата ни са в ужасно състояние. Това не е от последните пет месеца, а от последните пет години – това бяха думите на шофьора“, разказа премиерът.

Бойко Борисов, който сам сподели преди дни, че бил преброил 3000 дупки, докато пътувал за поредната си среща със симпатизанти на ГЕРБ.

„Представяте ли си, в какво състояние са пътищата“, допълни Петков.

Той очерта два въпроса. Първият, според него – защо основни ремонти са били направени като пътна поддръжка: „Тази практика трябва изцяло да я променим. Надявам се тази седмица това решение да мине. То има ясни два критерия. Първият – трябва да се плати максимално бързо половината сума пари. Вторият – искаме достатъчно добро на проверка“, съобщиха от Пик.

Кирил Петков заяви, че Димитър Илиев ще е човекът, който ще отговаря пряко за проблемите по пътищата. „Време е да променим изцяло структурата как се вършат нещата. Оттук нататък – прозрачни поръчки, достатъчно дълги договори за гаранция, запълване на съществуващите дупки и ремонти, нови магистрали на нивото на европейските пътища. В парламента се надявам колегите да се разберат, плащанията да бъдат отпушени и ремонтите да започнат“, подчерта Кирил Петков.

По публикацията работи: Станислава Гавазова