Проф. Станчев: През май ще има по-мащабни действия на Русия

142

Според проф. Станчев в близкото бъдеще няма да има реален мир между двете страни. Възможно е да има затишие за кратко, но след това ще има по-мащабни действия на Русия в Украйна

„Най-точното оръжие е руската телевизия. Тя бомбардира мозъка, дори ако го няма. Тази хибридна война, която де факто предшества информационната, е база за това, което после стана във военен план. Задачата на руската пропаганда е да подготви не само руското мнение и световното, а дори и украинското – че те са виновни, че заплашват Русия. Това, което се случи никой не го очакваше, разбира се, но аз не мога да си представя как руския народ, който изстрада от германския фашизъм през Втората световна война, стана подобен“, заяви в „Твоят ден“ по NOVA NEWS проф. Михаил Станчев, преподавател в Харков.

„Не виждам в близкото бъдеще реален мир между Русия и Украйна, временно затишие ще има, но през средата на май ще има по-мащабни действия, Путин няма да престане, докато не превземе Украйна или не бъде спрян“, каза още проф. Станчев.

Според него Западът е закъснял с мерките, с което реално страните стават съюзници на Путин.

„Това, което става в Украйна и Западът гледа отстрани, е урок за тях и за НАТО, а българската позиция е колеблива, нито подкрепят Русия, нито я осъждат“, смята той.

За него е странно как рейтингът на Путин се повишава сред руснаците при агресивните му действия, въпреки че сега има и спад.

Той се надява, че войната в Украйна ще доведе до нова история на света, която включва и промяна на управлението в Русия.

По публикацията работи: Мариела Анастасова