Експерти категорични: България трябва да окаже военна помощ на Украйна

257

Бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов и журналистът Петко Георгиев коментираха темата за изпращането на военна помощ в Украйна от страна на България. Те смятат, че това е трябвало да се случи отдавна

„Категорично България трябва да окаже военна помощ на Украйна. За да се случват тези неща там – означава, че руската армия не носи морала и не спазва правилата за поведение, които са съгласно международните принципи и закони за водене на война. Трябва да воюват военни срещу военни. А в случая имаме безпричинно избиване на невинни цивилни, което си е геноцид. За оцеляването на Украйна като държава е ключова военната помощ, освен другата помощ”. Това заяви с студиото на „Здравей, България” бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов с отговор на въпрос очаква ли предложението да се предостави военна помощ на Украйна да бъде одобрено в парламента.

„Не е вярно, че ние не можем да помогнем с каквото и да било. Можем да помогнем с боеприпаси, с индивидуални средства за защита. На мен ми беше странно да чуя, че ще пращаме каски и бронежилетки за цивилното население. Защото по този начин стават мишени. Руските военни разстрелват цивилни хора, които си карат велосипедите, а както остава, ако ги облечем, за да са защитени“, заяви ген. Запрянов.

„Трябваше отдавна да сме изпратили военна помощ на Украйна. За съжаление в България проблемът е чисто политически. Оказването на военна помощ на нападнатата страна – трябваше да е изначален принцип. Не трябва да има никакво съмнение, че в момента на власт в Русия има фашистки режим. Има всички абсолютно теоретични и реални доказателства, че режимът е такъв – авторитарен, с култ към личността, с милитаризъм, с масови убийства. Не е възможно днес са си путинист и антифашист едновременно. Това е абсолютно невъзможно”, посочи от своя страна журналистът Петко Георгиев.

„Благодарение на реакцията на украинските въоръжени сили и помощта, която те получиха от Запада, се провали първоначалния план на Путин за бързо овладяване на Украйна. Със силите, които Русия бе струпала в Беларус, Крим и Източна Украйна се оказа, че не може едновременно да провеждат настъпателни бойни действия и за кратко време да решат въпроса с капитулацията на Украйна. Очевидно този план е оставен и в момента се извършва прегрупиране на руските войски от Киев, но това не е сигнал за край на войната. След това очевидно центърът на вниманието ще бъде пренесен в Източна Украйна“, каза още ген. Запрянов.

По публикацията работи: Мариела Анастасова