Джо Байдън заключи, че Путин е по-изолиран от всякога

54

Пред Конгреса „За състоянието на Съюза“ американският президент Джо Байдън произнесе реч, която е предназначена за Украйна, че руският президент е по-изолиран от всякога. 

Президентът Володимир Зеленски е разговарял с американския си колега Джо Байдън на шестия ден от руското нахлуване в Украйна. Двамата са обсъдили западните санкции срещу Русия и отбранителната помощ. Украйна беше централна тема в речта на Байдън пред Конгреса, съобщиха от БНТ.

Спасителна операция в украинския град Житомир за издирването на оцелели след въздушна атака. Видеото беше разпространено чрез Фейсбук страницата на службата за извънредни ситуации.

Според информация на съветника на украинския вътрешен министър четирима души са били убити в домовете си по време на атаката. През вчерашния ден Русия засили натиска над столицата Киев и втория по големина град Харков.

Президентът Джо Байдън произнесе пред Конгреса реч „За състоянието на Съюза“, посветена на Украйна. В самото начало той помоли всеки, който е в състояние да стане и да отправи ясно послание към света и към Украйна. И демократи, и републиканци се изправиха и с овации и украински флагове изразиха подкрепата си за украинския народ. Много от законодателите символично бяха облечени в синьо и жълто.

В залата присъства украинската посланичка Оксана Маркарова, редом до Първата дама Джил Байдън, която символично носеше слънчоглед на ръкава си.

„Атаката на Путин срещу Украйна е преднамерена и напълно непровокирана. Той отхвърляше усилията на дипломацията. Мислеше си, че Западът и НАТО няма да отговорят. Смяташе, че може да ни раздели, у дома. Мислеше, че може да ни раздели и с Европа. Но Путин сгреши. Бяхме готови, обединени и така и сторихме. Останахме единни“, заяви Джо Байдън.

Той потвърди, че САЩ затварят небето си за полети на руски авиокомпании и се присъединяват към европейските си съюзници, налагайки санкции срещу руски олигарси. Американският президент заяви, че територията на НАТО ще бъде защитена, но че САЩ няма да разполагат войски в Украйна.

„Нека бъда ясен, нашите сили не са ангажирани и няма да се ангажират с конфликта на руските сили в Украйна. Нашите сили няма да отидат в Европа, за да се бият в Украйна, а да защитават нашите съюзници от НАТО – в случай, че Путин реши да продължи на Запад“, допълни Байдън.

Той се отклони от предварително подготвения текст и каза по адрес на руския президент, че Владимир Путин е по-изолиран от всякога.

В заключение Джо Байдън подчерта, че ако диктаторите не заплащат цена за своята агресия те причиняват повече хаос. И продължават напред.

По публикацията работи: Станислава Гавазова