Жена издъхна след 3 часа обикаляне с линейка и 4 отказа за прием в болница

2135

След 3 часа разкарване с линейка и 4 отказа за прием в болница, жената е била оперирана, но е било твърде късно. Тя изпада в кома и 2 седмици по-късно е починала

58-годишна жена със съмнение за мозъчен кръвоизлив почина, след като няколко болници в София отказаха да я приемат. Трагедията се развива на 8 януари.

След като жената се отговаря на телефонните обаждания от нейни близки, те се притесняват, че нещо може да се е случило и я откриват в безпомощно състояние. Близките ѝ търсят спешна помощ.

„Изглеждаше така все едно е заспала. Докато дойде Спешна помощ аз говорех с жената. Питах я какво е станало. Тя се оплакваше от силно главоболие. Линейката дойде за около 20 минути. Лекарката и направи тест за Covid-19, пита я дали взема някакви хапчета, дали има някакви заболявания. Би ѝ инжекция заради високото кръвно налягане. Тогава жената почна да губи съзнание и лекарката от Спешната помощ видимо се притесни. Каза ми, че нямаме време и до 1 минута трябва да сме тръгнали“, разказа пред Нова телевизия Николай Стоядинов, зет на починалата жена.

Следват 3 часа обикаляне с линейката.

„Когато линейката спря пред „Пирогов“, аз отидох да паркирам и влизайки в болницата, виждам жената на носилка, оставена във фоайето до охраната. Останах изумен. Не повярвах, че това нещо се случва. Лекарката се върна и ми каза „Качваме я, няма да я приемат, няма места“, сподели още зетят на починалата жена.

Шофьорът на линейката се е обадил във ВМА, откъдето са казали, че ще приемат жената, но пристигайки на място, се оказва, че там също няма места.

„Следващата болница беше „Токуда“. Там вече излезе лекар и каза, че жената спешно е за реанимация. Все пак тя вече пътуваше с линейката доста време. Обаче лекарят каза, че също нямат места. С четвъртата болница, УМБАЛ „Св. Анна“, процедурата беше същата. Лекар отново констатира, че жената е за реанимация, обаче и те нямали места. Каза ми, че може би щели да я приемат, ако е била с Covid-19″, каза още Стоядинов.

Когато най-накрая жената е хоспитализирана и оперирана, се оказва твърде късно. Жената издъхва на 22 януари, след като прекарва 2 седмици в кома.

По публикацията работи: Мариела Анастасова