Нашите олимпийци развяха националния флаг на откриването в Пекин

92

Радослав Янков и Мария Здравкова развяха българския флаг на Церемонията по откриването за Зимните олимпийски игри в Пекин 2022

Около час след началото на церемонията през стадиона премина и българската делегация. Въпреки че не всички наши състезатели, които ще ни представят в китайската столица, имаха възможност да се включат в парада на нациите, представителите ни – знаменосците сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова развяха гордо родния трибагреник.

„Възможно е да напишем тази нова глава на световния спорт, благодарение на нашите любезни домакини. За съжаление, глобалната пандемия все още е реалност, затова нашата голяма благодарност е още по-дълбока към организаторите, властите и целия китайски народ. Нашите сърца са и със спортистите, които заради пандемията не могат да сбъднат своята олимпийска мечта“, заяви президентът на МОК Томас Бах по време на откриването, предаде БНТ.

Именно тази мечта няма да може да сбъдне българинът Симеон Деянов, който няма да участва в Пекин. Това стана ясно по време на церемонията по откриването. Ски-бегачът прекара по-тежка форма на коронавируса и възстановяването му протича бавно.

„Ние показваме на света, да, възможно е да бъдем големи съперници, но в същото време ще живеем мирно и с уважение един спрямо друг. Това е мисията на Олимпийските игри, да ни обедини в мирно състезание, да строим мостове и никога да не издигаме стени“, допълни Томас Бах.

По публикацията работи Снежина Раева