Зам.-директорът на НИМХ: По-добре е да бъдем към МОН, ние сме научна организация

95

ОТ НИМХ отправиха отворено писмо до премиера Кирил Петков. Недоволството идва след като стана ясно, че Институтът ще бъде преместен от МОН към МОСВ 

От Националния институт по метеорология и хидрология са отправили отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, в което поставят въпроси, свързани с прехвърлянето на Националния институт по метеорология и хидрология от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите. От института недоумяват защо се налага това преместване.

„За нас мотивите затова преместване са неясни. Откакто напуснахме БАН и преминахме към Министерството на образованието имаме изключително добри резултати. По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация“, коментира в „Денят започва“ Таня Маринова, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

По думите ѝ, ако бъдат прехвърлени към екоминистерството, ще имат проблем и няма да могат да работят по международни проекти.

„Ние от години имаме добри взаимоотношения с Министерството на околната среда и водите и предоставяме всичко онова, което ни разпорежда нормативната уредба. Общо 8 министерства и техни подразделения обслужваме. Да се обвързваме само с Министерството на околната среда не е редно“, допълни Таня Маринова.

Тя отбеляза, че мястото на НИМХ е в образователното министерство.

„Даже не знаем какво възнамерява да направи правителството. Не съм сигурна, че пак ще бъдем поканени, но за нас нищо не се споменава. Ние бихме искали да участваме в дискусията, защото по този начин се уточнява статутът на Националния институт по метеорология и хидрология“, каза още Таня Маринова.

По публикацията работи: Мариела Анастасова