НАТО изпраща кораби и самолети в Източна Европа, заради ситуацията с Русия и Украйна

254

Корабите и самолетите се изпращат на фона на натрупването на руски военни сили по границите с Украйна. ЕС отправи предупреждение към Русия за налагане на „невиждани досега“ икономически санкции

В понеделник НАТО заяви, че изпраща кораби и самолети в Източна Европа, за да бъдат подсилени отбранителните сили, в отговор на натрупването на военни сили на Русия по границите с Украйна, съобщава Ройтерс.

„НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на алианса”, каза в изявление генералният секретар на западния военен алианс Йенс Столтенберг.

Приблизително 100 000 руски войници остават в обсега на украинската граница. Русия очаква писмен отговор на исканията си тази седмица.

Съединените щати и Европейският съюз предупредиха Русия да не нахлува в Украйна. Дания заяви, че ЕС е готов да наложи „невиждани досега“ икономически санкции, а външните министри на ЕС на срещата в Брюксел заявиха, че ще изпратят единно предупреждение до Москва.