Дания ще настанява затворници под наем в Косово

86

Косово има между 700 и 800 места в затворите, които не се използват. 300 килии ще бъдат отпуснати под наем на Дания, която ще настанява затворници там срещу 15 милиона годишно

Затворите в Дания са пренаселени, съобщава BBC. Срещу годишен наем от 15 млн. евро за първоначален период от 5 години страната ще настанява затворници в Косово и също така ще подпомогне финансирането на зелената енергия в балканската държава.

Наетите килии са предназначени за настаняване на осъдени престъпници от страни извън ЕС, които трябва да бъдат депортирани от Дания след присъдата им. Датските закони ще важат за всички затворници в наетите килии.

Косово има между 700 и 800 неизползвани места в затворите.

Двете правителства подписаха „политическа декларация“ в понеделник, която ще бъде в сила за първоначален период от пет години, се казва в съвместно изявление, пише vesti.bg.

Косово трябва да получи общо 210 милиона евро през следващите 10 години за наемане на затвора в Гниляне, на около 50 километра от столицата Прищина, от 2023 г. Датските министри трябваше да посетят затвора във вторник.

„Споразумението ще създаде пространство в нашите затвори и ще облекчи натиска върху служителите в нашите затвори, като в същото време изпраща ясен сигнал към гражданите на трети страни, осъдени на депортация:

„Вашето бъдеще не е в Дания и следователно вие не трябва да излежавате присъдата си тук“, каза в изявление датският министър на правосъдието Ник Хеккеруп.

Този ход на датското правителство беше обект на критики от страна на активисти и в двете държави, които твърдят, че Дания не трябва да изпраща осъдени чужденци в други страни или далеч от семействата им.

„Направихме каквото можахме, за да гарантираме, че това ще бъде в рамките на правилата. Ще важат същите правила, които важат в затворите в Дания“, каза министърът. „Депортираните затворници все още могат да приемат посетители, въпреки че това, разбира се, ще бъде трудно“, призна той.

Изпратените в Косово няма да са високорискови затворници, каза косовският министър на правосъдието Албулена Хаджиу. Всеки, който е осъден за тероризъм или е с нелечимо заболяване, няма да бъде изпращан в Косово.

Споразумението ще трябва да бъде ратифицирано в косовския парламент с мнозинство от две трети.

Идеята за износ на затворници не е нова в Европа, като Норвегия и Белгия преди са наемали затворнически килии в Холандия.

По публикацията работи: Мариела Анастасова