Подранил коледен подарък получиха пеликаните в резервата „Сребърна“

92

Колонията на пеликаните в резервата „Сребърна“ край Силистра често търпи набезите на хищници в района, което застрашава вида. Те получиха коледен подарък, който да ги предпазва от нападения

Вече е готова 250-метровата ограда, която да пази колонията от нападенията на хищниците.

Години наред колонията на къдроглавите пеликани в езерото е нападана най-вече от дивите свине. Заради това те основават своя нова колония. Сега обаче тя се е превърнала в цел на нов хищник – енотовидното куче.

„Това е вид, който произхожда от източна Азия, но в миналото е бил разпространяван с цел лов на ценни кожи в бившия Съветски съюз и от там се е разпространил към източната част на европейския континент и особено в Северна Европа“, обясни пред bTV Момчил Петров, експерт в РИОСВ-Русе.

Двуметровата ограда е разположена между тръстиковия масив и гнездовата колония. Сега къдроглавите пеликани са отлетели от езерото, а дървената ограда ярко се откроява на фона на вече зимния пейзаж в резервата. Това поставя въпроса дали птиците ще приемат новите постройки в мястото или ще потърсят друго място за гнездене – ще разберем през пролетта. Експертите обаче са оптимисти.

„Вече през месец юни тя изобщо няма да бъде видима и от тук насетне въобще няма да може да бъде открита, защото ще обрасне с тръстика, с увивна растителност. И просто ще потъне в пейзажа на езерото“,, коментира Момчил Петров.

Служителите и екскурзоводите в Природонаучния музей към резервата, които посрещат гостите, също приветстват нововъведението.

„За наша радост ще имаме възможност, надявам се, пеликаните да бъдат привлечени към платформите и по този начин всеки посетител да може да ги види. Когато те са тук, езерото изглежда пълно, изглежда привлекателно и поради тази причина ще бъдем щастливи нашите гости да дойдат през новия сезон 2022 и да могат да се насладят на природата“, каза Елена Илиева, директор на Природонаучния музей.

След многото оплаквания на посетителите, от общината решиха да използват времето преди пристигането на първите пеликани през февруари и започването на новия туристически сезон тук и да подменят вече амортизираните плочки пред музея.

По публикацията работи: Мариела Анастасова