ЕМА започва преглед в реално време на антивирусното лекарството срещу Ковид

171

Според информацията експерименталното перорално антивирусно лекарство Молнупиравир ще бъде ефективно срещу всички варианти на коронавируса, включително и към Делта варианта

Американският производител на лекарства Merck & Co Inc заяви в понеделник, че Европейския регулаторен орган е започнал преглед в реално време на  експерименталното антивирусно лекарство срещу COVID-19 за възрастни.

Съгласно процедурата, известна още като „непрекъснат преглед“, Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще оценява данните веднага щом станат достъпни, вместо да чака официално заявление, когато бъде събрана цялата необходима информация.

Докато ваксините са основното оръжие срещу COVID-19, експерименталното лекарство на Merck молнупиравир може да промени битката с вируса, след като проучванията показаха, че може да намали наполовина риска от хоспитализация или смърт при хората, които са най-застрашени от тежко заболяване.

Предварителните резултати от изследванията показват, че лекарството би могло да намали възможността на коронавируса да се размножава в тялото и по този начин да се избегне настаняване в болница или смъртен случай.Оценката ще продължи, докато се съберат достатъчно доказателства.

Ако бъде одобрено, лекарството Молнопиравир, ще бъде първото лекарство срещу COVID-19, прилагано перорално, а също така би могло да бъде първият препарат за лечение на пациенти с леки симптоми на Ковид.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова