Най-малко 24 души загинаха при наводнения и свлачища в Индия

75

Опустошителните наводнения и свлачища в страната отнеха живота на десетки души

Най-малко 24 души станаха жертва на опустошителните наводнения в Южна Индия. Сред загиналите са и пет деца, предаде BBC.

Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи още повече, тъй като много хора са в неизвестност.

Реки са прелели в следствие на тежките наводнения, а цели села са откъснати от света.

Няколко къщи бяха отнесени от водната стихия, а стотици хора са попаднали в капан в индийския щат Керала.Най-силно засегнатите от наводненията са районите Котаям и Идуки.

Проливните дъждове са предизвикали опасни свлачища. В спасителната операция се е включила и армията. Властите са изпратили военни хеликоптери, за да доставят помощи и персонал до райони, където хората са в капан.

Хиляди души са били евакуирани и над 100 лагера за оказване на помощ  са създадени в щата, каза в неделя главният министър на Керала Пинарай Виджаян.

Премиерът на страната, Нарендра Моди, отправи своите саболезнования към близките на загиналите в сво съобщение в Twitter:  „Тъжно е, че много хора са загинали поради обилните дъждове и свлачища в Керала. Моите съболезнования на семействата на загиналите“.

Представители на град Алепи съобщават, че ситуацията в града е тревожна, тъй като градът има мрежа от канали и лагуни и е уязвим от наводнения.

Наводненията и свлачищата не са необичайни за индийския щат Керала.През 2018 г. около 400 души загинаха, а повече от един милион други бяха разселени заради най -тежкото наводнение в Керала

Оценка, извършена от федералното правителство същата година, установи, че държавата, която има 44 реки, протичащи през нея, е сред 10 -те най -уязвими от наводнения страни в света.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова