Съдът реши: Никола Саркози ще отиде в затвора

233

Бившият президент на Франция Никола Саркози бе признат за виновен за незаконно финансиране на предизборната си кампания през 2012 г и бе осъден на година затвор, съобщават от Euronews

Самият Саркози не присъстваше на съобщаването на своята присъда, а беше представляван от своя адвокат Тиери Ерзог.

Бившият френски президент бе обвинен, че е похарчил около 22,5 милиона евро (почти два пъти повече от максималната законова сума) за кампанията си за преизбиране през 2012 г. Той загуби от социалиста Франсоа Оланд.

Съдебните заседания по това дело се проведоха от 20 май до 22 юни. Саркози присъства само веднъж, за да даде показания, пишат френските медии.

Делото беше наречено Bygmalion – на името на PR агенцията, която участваше в предизборната кампания на Саркози през 2012 г. Според прокуратурата щабът на политика е използвал фалшиви сметки за организираните от агенцията срещи, за да скрие излишните разходи по кампанията.

В рамките на това дело обвинения бяха повдигнати срещу 14 души, а самият Саркози бе изправен пред Темида за незаконно финансиране на кампанията си. Той заяви, че е невинен.

Прокуратурата поиска Саркози да бъде осъден на шест месеца затвор, на още шест месеца условно присъда и глоба от 3750 евро.

По публикацията работи: Ралица Димитрова