БСП премахва системата за пръстовите отпечатъци в болниците

41

Премахването на системата за пръстови отпечатъци в болниците е първото, което БСП ще направи, ако дойде на власт. Това е разписано в предизборната платформа на партията, която червеният пленум прие днес, съобщава 24часа.

Студентите, които се обучават медицина държавна поръчка, да подписват предварителни договори, с които да бъдат задължени след завършването на обучението и специализацията си да работят в България за период от 50% от времето, в което са се учили. Това е една от мерките, които БСП предлага, за да задължи младите лекари у нас, а не да работят в чужбина. Тя ще бъде въведена със законови промени. Същото условие ще важи за обучението на медицински сестри, акушерки и лаборанти.

Задължително разкриване на здравни кабинети в училищата е друга от мерките в графата здравеопазване. По време на обсъждането на платформата обаче станал скандал относно предложенията за данъците. Янаки Стоилов се обявил против намерението на соцръководството да запази плоския данък за средната класа. Червените предлагат 10% данък да плащат всички с месечен доход до 10 хиляди лева, а за тези над налогът да стане 20%. Стоилов поискал въвеждане на стъпало в данъчната скала за доходи над 3000 лв., но не било прието.

По-рано през деня Нинова обясни, че БСП оставя 10% данък за средната класа, защото това са образовани хора, които са останали да работят у нас и така дават своя принос за БВП и данъчната система. Румен Гечев пък се противопоставил на разчетите на ръководството за данъчни облекчения за семействата с деца. В крайна сметка пленумът гласувал предложението на Нинова.