Създават ново звено за киберсигурност в ЕС

39

Европейският съюз ще създаде ново звено за киберсигурност. То се очаква да заработи през 2023 година и има за цел да осигури възможности за предотвратяване, сдържане и отговор на онлайн инциденти

Европейската комисия предложи да бъде създадено ново звено за киберсигурност в ЕС. Предвижда се така да бъдат обединени усилията за противодействие на зачестяващите заплахи онлайн.

Новото звено се очаква да бъде готово след една година и да заработи през 2023 година. Звеното ще може да осигурява възможности за предотвратяване, сдържане и отговор на онлайн инциденти.

Поредица от кибератаки нанесоха хаос на континента, което доведе до опасения, че Европа не може да се защити или търговските си тайни срещу противниците. Планът на ЕС има за цел да помогне на страните да се борят срещу все по-усъвършенстваните кибератаки чрез обединяване на правомощията на киберсигурността на националните правителства.

Комисията предвижда държавите от ЕС да разполагат с екипи за взаимна подкрепа и съгласувани действия в случай на необходимост. ЕК отчита, че злонамерените действия в интернет зачестяват и водят до все по-големи щети.

Сред най-засегнатите се посочват обществените услуги и всекидневната дейност на бизнеса и гражданите, което се отразява пряко на сигурността. Според комисията занапред е необходимо държавите от ЕС да обменят данни по тези въпроси на основата „необходимост да се сподели“, вместо „необходимост да се знае“.

По публикацията работи: Ралица Димитрова