Никола Димитров: Ако цената за приемане в ЕС е обезличаване, такъв ЕС не ни трябва

108

Обсъждане на влизането на Северна Македония в ЕС може да стане този месец, но засега е само на теория

„Ще отидем в ЕС като македонци, които говорят македонски език“, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров за македонската телевизия Сител след вчерашното решение на външните министри на ЕС в Люксембург.

„Ако цената за приемане в ЕС е обезличаване, такъв ЕС не ни трябва“, заяви той, цитиран от БТА.

От института за европейска политика казват, че решението е било очаквано и не гледат с оптимизъм на идния период. Според Димитров след това се поставя ключовият въпрос може ли страните на Балканите да вярват на ЕС.

Шанс за започване на преговори с ЕС през юни има, но са сведени до теория, според външния министър Буяр Османи, който не губи надежда за обрат и позитивно решение през следващите дни.

„Според него има теоретична възможност за позитивно решение и той отбелязва, че единствено президентът на България има пълен политически мандат в момента. Това е възможност ветото да се оттегли, тоест решение да се вземе на самата среща на високо равнище на европейските лидери“, каза Османи.

„В София разменихме идеи по всички отворени въпроси, но все още нямаме сигнали приемливо ли е нещо от тях“, каза Османи. „Въпросите за македонската идентичност са обхванати в португалското предложение, за което продължаваме да смятаме, че е добра основа за решение“, подчерта Османи.

Премиерът Зоран Заев се срещна вчера с посланиците на страните от Вишеградската четворка. Полша. Унгария, Словакия и Чехия изразиха надежда, че португалското предложение ще бъде достатъчно за постигането на договор и за начало на преговорите с ЕС.

По публикацията работи Снежина Раева