Разхлабват противоепидемичните мерки във Франция

42

Франция облекчава мерките, въведени срещу Ковид 19. От днес гражданите на страната ще могат да посещават барове и ресторанти, а чуждестранните туристи ще могат да влязат в  страната, ако имат издаден дигитален здравен сертификат, предаде Euronews

Облекчени са правилата за достъп до страната – от 9 юни всички ваксинирани европейци – с две дози – ще могат да преминат френските граници при представяне на хартиен сертификат за ваксинация или здравна карта, заверена от Европейския съюз. Тези документи ще заменят изискването за отрицателния PCR тест, направен по-малко от 72 часа преди пътуването.

Полицейският час ще остане в сила 30 юни, но от днес той ще започва от 23:00, а не както досега в 21:00 часа.

Кафенетата и ресторантите ще могат да посрещнат клиентите на закрито с капацитет 50%, а терасите ще могат да бъдат запълнени със 100% капацитет. На една маса могат да бъдат настанявани до 6 души.

Увеличава се броят на допусканите в кината – те вече ще могат да се запълват до 65% от капацитета на залите. В музеите правилата за дистанциране ще бъдат намалени до четири квадратни метра на един човек. Досега изискването беше за осем квадратни метра.

Физическа активност на открито, включително контактни спортове е разрешена с максимум 25 участника. Любителските състезания също могат да се провеждат, като в тях могат да участват най-много 500 души.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова