Хале с опасни отпадъци лумна в пламъци: Предполага се, че в сградата има човек

108

Пожар е избухнал снощи в хале на румънска фирма, събираща опасни отпадъци. Пламъците са лумнали в с. Браз, окръг Прахова (Южна Румъния). Заради гъстия дим, властите са издали предупреждение чрез системата Ro-Alert. За това съобщи телевизия Digi 24.

Същата фирма бе засегната от пожар и преди близо два месеца, припомня телевизията. На 7 април бяха повикани пожарникари през нощта, след като пламъци обхванаха двора на фирмата „Еко-бърн“ (Eco-burn).

Говорителката на Инспектората за извънредни ситуации в окръг Прахова Ралука Василоайе каза, че в тази компания е имало няколко пожара. „Преди два месеца избухна пожар навън, при отпадъци, депозирани на бетонната площадка. Тогава не беше в подобни мащаби. Миналата година избухнаха два пожара, но не с такава интензивност като сегашния“, посочи Василоайе, цитиран от БТА.

Фирмата „Еко-бърн“ бе и в центъра на няколко скандала през последните години, след като местни жители се оплакаха от замърсяване от нейните инсталации за изгаряне на отпадъци. Компанията бе глобена от ековластите за неправилно съхраняване на отпадъци и дори бе със замразен лиценз.

На мястото са изпратени шест пожарни коли, две стълби, линейка, екип за спешна мобилна помощ, друга техника и над 50 души персонал. Огънят е обхванал площ от 4000 кв.м, а заради гъстия дим е издадено предупреждение чрез системата „Ро-Алърт“. Към момента пожарът е локализиран.

Ралука Василоайе уточни, че фирмата е разположена в индустриален парк и далеч от жилищни сгради.

В двора на компанията е намерен велосипед и поради тази причина съществува хипотеза, че в халето може да е имало човек. „Не можем да кажем дали има жертви или не. Предполага се, че вътре може да е имало един човек, но в момента не може да се влезе в халето“, каза говорителката.

От службата за околна среда на окръг Прахова съобщиха, че не е регистрирано замърсяване на въздуха.

Причината за пожара остава неизвестна към момента.

По публикацията работи: Мариела Анастасова