В столицата на Литва издигнаха „портал“, водещ към друг град

59

Омръзнало ли ви е от безкрайните ограничения за пътуване и липсата на контакт с близките ви хора?

Столицата на Литва,Вилнюс е открила интересно решение – „Портал“, който има връзка с друг град в реално време.

Градската управа на столицата на прибалтийската република е инсталирала в центъра кръгообразна “врата”, която е свързана с подобна на нея в полския град Люблин, отстоящ на 600 километра от мястото.

И двата портала имат големи екрани и камери, които излъчват изображения на живо между двата града – един вид цифров мост, според създателите му. Той е предназначен  да насърчи хората да „преосмислят значението на единството“, се казва в съобщение за пресата на Go Vilnius.

„Човечеството е изправено пред много потенциално смъртоносни предизвикателства- било то социална поляризация, изменение на климата или икономически проблеми. Ако обаче се вгледаме внимателно, не липсата на блестящи учени, активисти, лидери, знания или технологии причинява тези предизвикателства. Това е трибализъм, липса на съпричастност и тясно възприемане на света, което често е ограничено до националните ни граници “, каза президента на фондацията Бенедиктас Гилис.

Инициатор на идеята за портала е Бенедиктас Гилис. Според него проектът представлява  „мост, който обединява хората и е покана да се издигне над предразсъдъците и разногласията, които принадлежат към миналото“.

„От дизайна и 3D моделирането, до разработването на цифрово съдържание и логистичните предизвикателства – проект като този изисква широк и многофункционален екип“, каза Адас Мескенас, директор на LinkMenu fabrikas. „Значими проекти като този се раждат, когато различни хора успеят да работят заедно и да постигнат синхрон.“

Малко банално ли е? Може би. Но също така е добър и очарователен и аз всички съм за изграждането на повече портали, защото беше дълга, дълга година и всички бихме могли да използваме малко ново вдъхновение.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова