Нов срив на Биткойна след коментар на Мъск

50

Пореден спад на цената на Биткойна заради коментар на Илон Мъск отностно акциите на Тесла

За пореден път силата на туитовете на Илон Мъск накара пазарите да реагират нервно. През уикенда предприемачът сподели в Twitter, че Tesla мoжe дa пpoдaдe ocтaнaлитe cи aĸтиви в ĸpиптoвaлyтaтa, като зaгaтнa, чe мoжe и вeчe дa гo e нaпpaвил.

По-късно Мъск поясни, че Тесла не е продал нито един биткойн. И все пак криптовалутата се потопи значително. В понеделник цената на криптовалутатае паднала със 7,6% през последните 24 часа до 45 100 долара.

Но също така се срина с повече от една пета за седмица и е далеч от пика си през април от около 66 000 долара. Ethereum, втората по ценност криптовалута в света, е спаднала със 17,6% за сравнение.

Меркурийното поведение на Мъск не е само вината за волатилността на Биткойн, но той държи известна власт върху цената му, както се случи миналата седмица, когато обяви, че Тесла вече няма да приема плащания за автомобилите си с биткойн.

Причината, която той даде, беше екологична. Копаенето на биткойни отделя огромно количество въглерод, което го противоречи на желанието на производителя на електрически автомобили да създаде по-екологична автомобилна индустрия.

Аith Khalaf, финансов анализатор в AJ Bell, каза: „Поддръжниците на биткойн ще се чудят къде това оставя бъдещето на криптовалутата“.

Той добави: „Решението на Tesla със сигурност оказва натиск и върху други големи компании, които приемат биткойн, да преразгледат своите практики, тъй като заседателните зали сега ще бъдат предпазливи да го получат в ухото от инвеститори на ESG в регистъра на акционерите“

Компании и инвеститори пазаруват за по-екологични алтернативи, а един от тях е Cardano, чиято стойност е нараснала с една пета до $ 2,05 през последните седем дни.
Според основателя на валутата Чарлз Хоскинсън Cardano използва само шест гигаватчаса енергия годишно в сравнение с колосалните 115,85 тераватчаса, използвани от Биткойн.

Такива алтернативи могат да станат по-популярни от другите криптовалути, ако нивото на загриженост относно ефекта им върху планетата се засили.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова