Чудодейна икона помага на бездетни. Къде се намира

90

Десетки жени от цяла България се помолиха за рожба чрез молитва за чадородие в църквата „Св. Богородица – Златна ябълка“ в асеновградския квартал Горни Воден.

Почти още толкова бяха дошли да благодарят на Божията майка за чудото да имат дете след години борба с безплодието. Молитвата се отправя пред икона на Божията майка, наричана още „Златна ябълка“, която има специален празник, който се чества ежегодно в петата събота от Великия пост. Тогава ликът на Богородица се закичва с венци от ябълки, което се случи и днес, предава БТА.

Тази година Архиерейска света Литургия възглави пловдивският митрополит Николай. Пред чудотворната икона той благослови присъстващите и се помоли всички да сбъднат мечтата си за рожба. След молебена и личната молба, семействата отнасяха със себе си ябълка, която е престояла на олтара на църквата. За поредна година църковният обред се подкрепя и от фондация „Искам бебе“, от където са убедени, че и църквата, и иконата на Света Богородица в нея са много специални и тук молитвата за дете помага.

Според преданието през 1765 г. тук се случило чудо. Бездетна жена закъсняла за празника на Богородица Дева Мария и не могла да получи благословен хляб. Йереят решил да помогне, но като не открил нито троха от благодатния хляб, й дал ябълката, оставен в дар пред чудотворната икона. Не след дълго жената забременяла, а когато детето се родило, тя украсила иконата на Божията майка със златна ябълка.