В Испания маските стават задължителни дори и на плажа

58

Правителството на Испания въведе нови ограничения срещу коронавируса, които включват задължителното носене на маски на цялата територия на страната, включително и в парковете и на плажа

Във вторник испанското правителство публикува нов указ. В него се посочва, че носенето на маските ще бъде задължително за всички хора на възраст над 6 години. Предпазните маски ще трябва да се носят „на обществени улици, на открити пространства и във всяко затворено пространство, което има обществено предназначение или е отворено за обществеността“, съобщават от Metro.co.

Новите правила ще се прилагат и за хора, които правят слънчеви бани или дори плуват в морето. Маските вече бяха задължителни във всички обществени пространства, включително на открито, когато между хората не можеше да се спазва разстояние по-малко от 1,5 метра.

По-строгите ограничителни мерки са въведени във връзка с нарастващите опасения на испанското правителство, че страната се изправя пред четвърта вълна на заразата с Covid 19.

Съществуват обаче опасения, че задължителното носене на маски може допълнително да навреди на туристическата индустрия в страната. Испания настоява за въвеждането на ваксинационни паспорти, като министърът на туризма заяви във вторник, че е уверена, че такава схема ще бъде готова до юли.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова