Проф. Кантарджиев с полезен съвет какво да консумираме след ваксинация

200

Разхлабването на мерките се съобразява с медицинските показатели за заболеваемостта в страната, защото когато те продължат повече от два месеца, в обществото и в органите, осигуряващи контрол, се трупа умора.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че в момента се намираме в плато и до седмица се очаква спад на заболелите.

„Вчера електронната ми поща беше пълна с писма на възмутени граждани, че мерките се разхлабват. Нищо толкова не се пуска – маските си остават и изискването да не се събираме. Това е съобразяване с медицинските показатели, натовареността на болниците и системата“, добави проф. Кантарджиев.

Експертът призна, че ситуацията в лечебните заведения е сложна, но оптимистичната новина е, че хоспитализираните са под 10 хил. и един болен не заразява много други. Според него, когато започнат 10 души да заразяват 20 и нагоре, тогава ситуацията ще се влоши.

„Постоянно се разкриват още легла и се осигуряват нови възможности да работят болниците. Засега имаме ресурс от лекари. Вече сме в плато, системата се справя, въпреки че натовареността е по-голяма от ноември месец. До седмица трябва да започне спадане на броя на случаите“, добави той.

„Обществото е много чувствително към страничните явления. Най-малкото съмнение за случаи кара да се намали темпът или да се спре ваксинирането. Засега сигурна връзка между ваксините и страничните реакции няма. Аз съветвам хората, които се имунизират с всички ваксини – хубаво е малко повече домати и доматен сок да се консумират. Това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване“, добави директорът на НЦЗПБ.

Относно новия британски вариант на коронавируса проф. Кантарджиев заяви, че от него трябва да се пазят повече младите хора и бременните жени. Той уточни, че при тази разновидност рядко се губи обоняние.

По публикацията работи: Мариела Анастасова